Připravuje se Francie na vyslání svých vojáků na Ukrajinu?

zprávy

Francie již dodala do Kyjeva několik desítek moderních samohybných děl Caesar, systém protivzdušné obrany Crotale a nedávno slíbila darovat 40 lehkých kolových tanků AMX-10 RC, přičemž zvažuje vyslání svých těžkých tanků Leclerc na Ukrajinu.

Připravuje se Francie na vyslání svých vojáků na Ukrajinu?
Ilustrační foto
9. března 2023 - 06:20

Probíhající rozsáhlá cvičení ukazují, že Paříž nevylučuje přímou účast svých vojáků v ozbrojeném konfliktu na území Ukrajiny.

Cvičení Orion. V jihozápadní Francii začala vojenská cvičení „bezprecedentních rozměrů“, jejichž úkolem je vycvičit vojáky různých složek ozbrojených sil pro práci v podmínkách vysoké intenzity nepřátelství. „Rozsáhlé vojenské cvičení na jihu Francie s vysazením stovek výsadkářů,“ píše Sud Ouest.

Francie zahájila cvičení Orion, které simuluje zásah ve fiktivní zemi destabilizované milicemi. Slouží podle francouzského deníku „k opětovnému spojení s hypotézou střetnutí proti soupeři za rovných podmínek“. Dále můžeme číst: „Několik stovek výsadkářů bylo vysazeno v sobotu [poslední] v oblasti Castres (Tarn), jako součást společného cvičení bezprecedentního rozsahu simulujícího velké střetnutí a mobilizaci 7 000 vojáků. Je to bezprecedentní. „Nejambicióznější společné vojenské cvičení“. Podle Southwest,
 
Cvičení Orion, které se bude konat do 11. března a bude se týkat 14 oddělení, simuluje zásah v zemi (Arnland) destabilizované milicemi, která hraničí s mocným státem organizujícím tyto problémy (Mercure). Výzvou tohoto „prvního vstupu“ je nabídnout ostatním silám bránu, která jim umožní nasazení," vysvětluje generál Benoit Desmeulles, velitel 11. výsadkové brigády, a zdůrazňuje aspekt „zcela bezprecedentního“ rozsáhlého vojenského cvičení, které právě začala“.

Francouzský ministr ozbrojených sil Sébastien Lecornu také kvalifikoval tyto manévry jako „nejambicióznější společné vojenské cvičení za několik desetiletí“, které „začalo tento týden“.

V nedávné historii francouzská armáda ve skutečnosti neměla žádné praktické zkušenosti s tímto typem konfliktu – opotřebovací válkou – proti jiné pravidelné armádě. Při operacích v Afghánistánu nebo Mali nebyl nepřítel vyzbrojen protivzdušnou obranou ani dělostřelectvem. Účelem cvičení Orion je připravit francouzskou armádu na skutečnou konfrontační situaci s plnohodnotnou pravidelnou armádou, poznamenávají francouzská média. „Orion, obří cvičení francouzské armády k přípravě na velkou válku“, varuje France2.



„Toto cvičení, které bude rozloženo na více než 2 měsíce, má za cíl připravit naše síly na nejsložitější situace moderních střetnutí a ukázat, že máme armády schopné prokázat schopnost reakce a vytrvalost v konfliktu na vysoké úrovni." tweetoval francouzský ministr ozbrojených sil Sébastien Lecornu. „Orion23 bude mít celkem téměř 20 000 mužů, kteří budou simulovat hlavní střetnutí ve všech prostředích (země, moře, vzduch) a nových oblastech konfliktů (kybernetické, vesmírné, informace)," chce upřesnit.

Sud Ouest oznamuje, že „výzvou je přitvrdit operační přípravu francouzských armád, které se po dvou desetiletích protidžihádistického boje musí znovu spojit s hypotézami o rozsáhlém nasazení“. Slovo je dobře spuštěno.

Francie se oficiálně připravuje na konflikt vysoké intenzity a připravuje své vojáky na takové vojenské střetnutí, přičemž je připravena přijmout těžké lidské ztráty. Kromě toho „druhá sekvence cvičení Orion umožňuje simulaci vysoce intenzivního vzdušného a pozemního střetu proti státu Merkur s nasazením 12 000 vojáků na severovýchodě Francie“, uvádí francouzský deník.
 
(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif