Připravuje se nový světový systém

zprávy

Dohoda mezi Brazílií a Čínou o opuštění amerického dolaru v jejich obchodu je významným krokem ke snížení vlivu dolaru po celém světě. Tato dohoda odhaluje, že Čína vede více zemí k používání jüanu a místních měn v zahraničním obchodu.

Připravuje se nový světový systém
Ilustrační foto
30. dubna 2023 - 02:20

Váhu této dohody posiluje postavení obou stran, přičemž Čína zaujímá pozici druhé největší ekonomiky světa a Brazílie je největší ekonomikou v Latinské Americe. Obchodní hodnota mezi nimi činila v roce 2022 přibližně 150 miliard dolarů. V sázce jde nad rámec ekonomiky a zahrnuje další strategické aspekty, píše v komentáři na Agoravox Dr.Salem Alketbi.

Úpadek amerického vlivu, jak ekonomický, tak politický, je viditelným vývojem, na kterém se odborníci shodují. Je to výmluvné znamení příchodu nového světového řádu. Jádrem věci je, jak dlouho bude trvat vybudování nového globálního systému a jak budou vypadat jeho atributy a dominantní hráč
i.

Je pravděpodobné, že jakýkoli starověký dominantní světový systém byl formován po významných otřesech, které ovlivnily jeho konfiguraci a vlivné síly v něm, podobně jako ve dvou světových válkách.

Současná situace je však ojedinělou zkušeností, která se liší od předchozích historických období, kdy se globální systém rozvíjí uprostřed nepřímých konfliktů, studených válek a složitých krizí v nevojenských oblastech, jako je pandemie COVID-19, proxy válka. vedené západními Spojenými státy proti Rusku na Ukrajině a rychlý vzestup čínského ekonomického, technologického a politického vlivu.


Je těžké odhadnout, jak dlouho bude trvat vytvoření postukrajinského systému v závislosti na řešení konfliktů a soutěží na mnoha frontách.



Existuje tlak na omezení hegemonie amerického dolaru, nelítostné obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy o vedoucí postavení v odvětvích vyspělých technologií, zejména čipů a polovodičů.

Na ukrajinské půdě dochází k nepřímé konfrontaci mezi Ruskem a Atlantikem a také k silné strategické rivalitě mezi důležitými mezinárodními mocnostmi v Africe a dalších oblastech konfliktů a vlivu. Časový rámec úplného vytlačení Spojených států z vedení je stále vzdálenou vyhlídkou.

Z ekonomického hlediska je vidět, že téměř 60 % světových ekonomik stále lpí na dolaru jako finanční rezervní měně, zatímco většina světového obchodu se stále provádí v dolarech.


Musíme mít na paměti, že Čína drží největší podíl rezerv v amerických dolarech, což má prvořadý význam pro to, jak rychle se Čína snaží nahradit dolar z jeho přední pozice světové měny pro finanční rezervy.

Toto rozhodnutí nemusí sloužit zájmům Pekingu, pokud se uskuteční v době, která v tomto ohledu neodpovídá čínským propočtům.

Zbyněk Fiala: Vyhlídky dedolarizace

Charakteristiky dominantních mocností v budoucím světovém řádu a konfigurace tohoto řádu, ať už založeného na bipolaritě, multiplicitě nebo na jediném preeminentním pólu, zůstávají vyvíjející se situací, kterou je těžké si představit, vzhledem ke globálním interakcím v kurzech a výzvě předvídat jejich trajektorie a výsledky v následujících letech.

Jisté však je, že významné světové mocnosti jako Čína, ale i současný dominantní pól, Spojené státy americké, zaujímají alespoň na přechodnou dobu dvě pozice na mapě tohoto budoucího systému. To naznačuje, že mapa bude mít tvar pouze s těmito dvěma soupeřícími póly nebo se zahrnutím dalších mezinárodních pólů k vytvoření multipolárního systému.

Snížení vlivu Spojených států v různých oblastech, jako je politika, ekonomika, armáda a bezpečnost, by mohlo urychlit vytvoření nového globálního systému, ale načasování a dopady těchto transformací jsou stále nejisté.

Navíc americká reakce na tyto pokroky bude záviset na jejich úrovni a šíři vlivu, stejně jako na jejich ochotě zachovat si svou moc a převahu ve světovém řádu.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif