Proč miliardy za nové stíhačky, když nevíme jak přežít zimu?

zprávy

V podmínkách současné krize by Bulharsko nemělo kupovat novou várku letounů F-16, domnívá se předsedkyně Bulharské socialistické strany, bývalá premiérka a bývalá ministryně hospodářství Kornelija Ninova.

Proč miliardy za nové stíhačky, když nevíme jak přežít zimu?
F 16
29. září 2022 - 09:01

Vyjádřila se tak k nedávnému rozhodnutí úřednické vlády podepsat projekt investičních nákladů na pořízení dalších osmi stíhaček. Jejich hodnota by měla být 1,3 miliardy dolarů a do Bulharska by měly dorazit v roce 2027.

„Vláda podepsala investiční projekt na nákup osmi nových letounů F-16. A v tomto krizovém okamžiku, kdy lidé nemohou přežít zimu, plánujeme vyčlenit dvě miliardy leva (jeden milion eur) na dalších osm letadel F-16, která dorazí v roce 2030?! Je to absurdní,“ řekla Ninova  pro BTV.



Ninova je přesvědčena, že pokud vznikne nová vláda za účasti socialistů, její strana nedovolí utrácet za letadla prostředky, které lze odvádět na důchody. Ninova poukázala na to, že otázka přežití je nyní pro Bulharsko důležitější než to, že Bulharsko má mít silnou obranu.

„Bulharská armáda potřebuje modernizaci, vždy jsme danou politiku podporovali. Dostihla nás však taková krize, že nejdůležitější otázkou je, jak přežít zimu,“ řekla politička.

Bulharsko v roce 2019 nakoupilo ze Spojených států amerických osm stíhaček F-16 v hodnotě téměř 1,26 miliardy dolarů, které vstoupí do služby v letech 2023 a 2024. Dva roky před podpisem smlouvy se však politici a odborníci na oprávněnost takového nákupu vyjadřovali rozdílně. V průběhu roku 2018 bulharský parlament odhlasoval nákup amerických letadel a prezident Bulharska Rumen Radev označil celý postup výběru nových stíhaček za „triumf lobbingu“. Soutěže se původně účastnily tři stíhačky (švédské Gripeny, italský Eurofighter a americký F-16) a vláda plánovala zaplatit mnohem menší částku. Bojko Borisov, který byl v té době premiérem Bulharska, cítil, že F-16 je nejlepší volbou.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?