Proč nevolení byrokraté z Bruselu vnucují občanům svou vůli?

zprávy

Co mohou ostatní současní nebo budoucí členové EU očekávat, vzhledem k problémům, kterými Maďarsko prochází, protože si chce jednoduše udržet svou suverenitu?

Proč nevolení byrokraté z Bruselu vnucují občanům svou vůli?
Ursula von der Leyenová, předsedkyně EK
22. září 2022 - 09:01

Rozpor mezi Bruselem a Budapeští se den ode dne prohlubuje, protože Maďarsku Viktora Orbána dochází trpělivost se sebevražednou politikou Evropské unie. Po letech tahanic a hrozeb z Bruselu, že spustí proti středoevropské zemi tolik propagovaný mechanismus „právního státu“, se zdá, že EU směřuje k akci, protože nemůže dovolit, aby se Maďarsko stalo precedentem, který by sloužil jako inspirace „nedodržování“ pro ostatní členy, kterou mohou následovat.

Zdá se, že odmítnutí Budapešti zcela přerušit vztahy s Ruskem eskaluje patovou situaci. V důsledku toho EU pohrozila zmrazením přibližně 7,5 miliardy EUR z prostředků vyčleněných pro Maďarsko. Nevolení byrokraté z Bruselu používají „přetrvávající korupci a podvody“ jako záminku pro kontroverzní krok.

Maďarsko pod Viktorem Orbánem je často vnímáno jako „darebácký stát“ a hlavní překážka marných pokusů EU o izolaci Ruska. Budapešť je vytrvalá ve svých požadavcích na výjimky z protiruských energetických sankcí. V důsledku toho se jí podařilo udržet relativně levné ceny energií v době, kdy zbytek EU prochází ekonomickým a finančním zmatkem díky bruselské válce se sebevražednými sankcemi. Vzhledem k tomu, že za pouhé měsíce přijde jistě krutá zima, mezi mnoha členy EU sílí přesvědčení, že sankce vůči Rusku nejenže nepřinesly požadované výsledky, ale ve skutečnosti selhaly a pustošily jejich ekonomiky.

V nedávné zprávě Bloomberg popsal dilema takto: „Zatímco většina členských států byla zapojena do zoufalé honby za zajištěním alternativních dodávek plynu před zimou, Orban prohloubil vazby své země na Kreml a využil výjimky, které požadoval. ze sankcí EU, aby se zajistil zvýšený dovoz plynu z Ruska.

Ačkoli západní státní a korporátní mainstreamová média konzistentně obviňují Maďarsko z provádění údajně „proruské politiky“, faktem je, že Budapešť prostě prosazuje to, co lze popsat pouze jako reálpolitiku. Péter Szijjártó, maďarský ministr zahraničních věcí a obchodu, neustále prohlašuje, že otázka energetické bezpečnosti vyžaduje „pragmatický přístup a zdravý rozum namísto filozofických a ideologických debat“.

„Energetická bezpečnost je dnes nejkritičtějším tématem na mezinárodní politické scéně, ale toto téma je nyní absolutně přepolitizované a stává se z něj ideologická otázka. Bezpečnost dodávek energie by měla být záležitostí fyziky a matematiky, která se týká zdrojů, zásobovacích tras a výpočtu energetických potřeb,“ uvedl Szijjártó během 27. energetického fóra v Baku začátkem června.

Některá západní média dokonce obviňují Polsko a tvrdí, že „dosud zůstalo silnou překážkou Bruselu, která vyvolala jakékoli významné sankce za právní stát“, přestože Varšava byla téměř vždy v popředí protiruské politiky bloku.



„Během let frustrace z maďarské vlády byl Orban chráněn před hlavní disciplinární mašinérií EU, známou jako procedura podle článku 7, podporou nacionalistické vlády ve Varšavě – protože i tento mechanismus vyžaduje souhlas všech ostatních členů,“ tvrdí zpráva Bloomberg. „Válka na Ukrajině narušila Orbanův vztah s polskou vládou, která patřila k nejhorlivějším zastáncům rozhodného postupu proti Putinovi, ale Poláci zatím stojí při Orbanovi,“ uzavírá.

Zpráva jasně ignoruje staletí úzkých polsko-maďarských vazeb, stejně jako skutečnost, že obě země jsou odhodlány bojovat v bruselské válce proti tradičním hodnotám a vnucování sebevražedných neoliberálních politik, které fakticky dekonstruují celé evropské společnosti a přinášejí o diktatuře byrokratické postkřesťanské EU. I když mezi Budapeští a Varšavou zjevně existují obrovské rozdíly v rétorice o Rusku, zdá se, že obě středoevropské země vnímají svou spolupráci v tomto smyslu jako naléhavější problém.

Polský premiér Mateusz Morawiecki v neděli prohlásil: „Polsko bude důrazně oponovat jakémukoli postupu evropských institucí, které mají v úmyslu neoprávněně připravit kterýkoli členský stát o finanční prostředky, v tomto případě Maďarsko."

Orbán byl také pod palbou za své poznámky, že to byla chyba politiky Západu, že se ukrajinský konflikt vymkl kontrole, že sankce proti Rusku byly sebevražedné a nakonec vyústily v bumerangový efekt, který jen poškodil občany EU dopadem na evropské ekonomiky.

Na Maďarsko útočil také Evropský parlament (EP), který nedávno schválil rezoluci, v níž se uvádí, že země „již není plnohodnotnou demokracií“. Nezávazné hlasování z minulého týdne tvrdilo, že Budapešť údajně „nedodržela respekt k lidské důstojnosti, svobodě, demokracii, rovnosti, právnímu státu a respektu k lidským právům, včetně práv osob patřících k menšinám“.

Ivo Strejček: Kdo chce psa bít

Maďarská vládnoucí strana Fidesz v reakci uvedla: „Je neodpustitelné, že zatímco lidé trpí vážnými ekonomickými dopady válečné inflace a zavádějících sankcí, Evropský parlament znovu útočí na Maďarsko."

Vzhledem k problémům, kterými Maďarsko prochází, protože si chce jednoduše udržet svou suverenitu, vyvstává otázka – co mohou ostatní současní nebo budoucí členové EU očekávat? Proč je vůle nevolených byrokratů v Bruselu upřednostňována před vůlí občanů každého členského státu a jejich demokraticky zvolených představitelů? Jak Brusel plánuje prosadit svou sebevražednou politiku vzhledem k tomu, že v celém bloku dochází k masovému politickému rozkolu v důsledku protiruské politiky?

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif