Putinův pětibodový plán k ukončení války

zprávy

Podle válečných analytiků se Kreml bude v příštích šesti měsících připravovat na ukončení ukrajinské války. Na pořadu dne jsou různá opatření, jako je větší propaganda a vylepšené vojenské struktury.

Putinův pětibodový plán k ukončení války
Vladimir Putin, ruský prezident
17. ledna 2023 - 07:20

Měl to být „blitzkrieg“. Ale válka na Ukrajině zuří už téměř rok. Přes opakované, obrovské vlny ruských útoků kladli Ukrajinci houževnatý odpor a vojákům kremelského vůdce Vladimira Putina pravidelně přinášeli porážky.

Nyní Institut pro studium války (ISW) hlásí, že se Rusové připravují na „rozhodnou strategickou akci“ v příštích šesti měsících. Konkrétně by měl existovat pětibodový plán, který by měl Moskvě přinést očekávaný obrat. Některé body již byly dokončeny nebo probíhají.

1.Více vojska

Především se má zvýšit počet ruských jednotek. A to v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že armáda bude rozšířena o nové divize a znovuzavedení vojenských újezdů v západním Rusku. Vláda kolem Putina chce reformovat armádu takovým způsobem, aby byly možné rozsáhlé konvenční válečné operace.

2. Za válčení je odpovědné ministerstvo obrany

Druhý bod již byl učiněn: Kreml nedávno předal válčení zpět ministerstvu obrany. Na vrcholu je generál Valeri Gerasimov (67), náčelník generálního štábu ruské armády. Nahrazuje Sergeje Surovikina, který byl v předchozích letech dvakrát vrchním velitelem mise v Sýrii. Gerasimov, je ten, kdo je blíže centru moci v Moskvě a kdo se také podílel na plánování ukrajinské války, má opět kontrolu. Je to dobrý nápad vzhledem k dosavadní neúspěšné invazi?

3. Dobře si rozdělte síly
Rusko chce být také hospodárné se svými silami. Podle Putina by neměl být nasazen všechen personál odvedený při mobilizaci. Někteří vojáci jsou zřejmě připraveni na pozdější, soustředěnou operaci.



4. Lepší vybavení a zásoby
Rusové se také snaží obnovit svou „obrannou průmyslovou základnu". V prosinci se například prezident Putin setkal s několika vysoce postavenými zbrojními společnostmi. Předtím veřejně přiznal problémy se zásobováním armády. Vyzval ministra, aby zadával zakázky pro oblast obrany.

5. Spousta propagandy
Koneckonců, propagandy pro Kreml není nikdy dost. Po údajné denacifikaci Ukrajiny je nyní v popředí role Ruska jako oběti. Podle ISW se „podmiňování ruského informačního prostoru“ zintenzivňuje. Konkrétně Putin a jeho muži chtějí podniknout kroky, aby získali kontrolu nad válečným zpravodajstvím.

Jedno je podle ISW jasné: Kreml ladí strategii – podle expertů však tyto kroky přicházejí příliš pozdě.

(rp,prvnizpravy.cz,blick.ch,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif