Roček: Egypt stopnul ukrajinské obilí

zprávy

Zdá se, že na Ukrajině neroste obilí až do nebe. Myslí si to zcela určitě egyptští úředníci.

Roček: Egypt stopnul ukrajinské obilí
František Roček, publicista
30. července 2022 - 04:20

V posledním červencovém týdnu jsme si mohli přečíst, že ukončení smlouvy Egyptem na dodávky obilí z Ukrajiny pravděpodobně nebude souviset s návštěvou ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova v Káhiře. Řekl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.  

Egypt ukončil smlouvy na nákup 240 tisíc tun ukrajinské pšenice zakoupené v prosinci 2021, uvádí publicista František Roček.

Podle agentury Reuters s odvoláním na zdroje egyptského generálního ředitelství pro dodávky zboží (GASC) tento úřad zprostil dodavatelské společnosti Nibulon a Inerco Trade jejich smluvních závazků. Podle agentury egyptské úřady v prosinci 2021 nakoupily obilí za cenu 346 až 360 dolarů za tunu, ale Ukrajina obilí nedodala.
Lze očekávat, že chybějící pšenici pokryjí dodávky z Ruska, proběhla vesmírem též zpráva, že byla Egypťany objednána také prostřednictvím německé společnosti.

Pšenice směr Turecko a Egypt


Podle bývalého náměstka ministra zemědělství Ruské federace Leonida Ivanoviče Cholda Rusové prodávali hlavně do Turecka a Egypta. Již v březnu letošního roku upozornil, že ani Káhira, ani Ankara neodmítnou kvůli sankcím ruskou pšenici, protože to je pro ně výhodné.
Uvedl: „Turci kupují mnohem více ruského obilí, než sami spotřebují. Z ruského obilí Turci vyrábějí mouku - a prodávají na západ. Stali se předním dodavatelem mouky do Evropy. Zároveň je to pro jejich domácí spotřebu komodita číslo jedna. A obecně platí, že odmítnutí našeho obilí by znamenalo dlouhý a zdlouhavý postup výměny dodavatele a … ohrožení pracovních míst pro tisíce lidí, kteří živí tisíce rodin... V Egyptě se naše obilí nakupuje hlavně na základě nutných státních zakázek.“

Obrovská poptávka po pšenici v Egyptu je způsobena tím, že Egypťané konzumují více než dvojnásobek celosvětového průměru 70-80 kg na osobu. Větší spotřeba jde na vrub tradičního kulatého plochého chleba, který je základem každého jídla mezi chudým obyvatelstvem.



Rusko má přednost?

Místo ukrajinské pšenice ruská? Není třeba se tomu podivovat, protože spolupráce Ruska s Egyptem je celkem rozsáhlá, byť nenápadná.

Kyjevu nepomůže, že ukrajinský prezidentský úřad uvedl v pátek 29. 7. 2022, že vývoz obilí začne v těchto dnech s několika loděmi, které již byly naloženy, když Rusko v únoru zahájilo svou speciální operaci.

Pokud jde o spolupráci Ruska s Egyptem není od věci připomenout, že 20. července Dr. Mohammed Shaker, ministr pro elektřinu a obnovitelnou energii, slavnostně odstartoval výrobu betonového odlitku prvního bloku jaderné elektrárny v Dabaa za přítomnosti Alexeje Lekhacheva, generálního ředitele Rosatomu. Ministr řekl, že jaderná elektrárna Dabaa představuje začátek realizace egyptského jaderného programu ve spolupráci s partnery z ruské strany.

Nebo: 27. července ruské velvyslanectví v Káhiře oznámilo, že do Egypta doručilo zkušební zásilku testů z Moskvy k detekci viru opičích neštovic. Testy jsou vyrobeny v centru Vector pro virologický a biotechnologický výzkum.

Další zajímavá souvislost: Egypt se chce připojit k BRICS. Koncem července egyptský prezident Abdel Fattah al-Sisi řekl, že Egypt má zájem připojit se ke skupině BRICS spolu se Saúdskou Arábií a Tureckem. To není drobná zpráva, protože skupina BRICS zahrnuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jižní Afriku.

Sílí spolupráce s Ruskem, ale vazby na BRICS jsou založeny také ve velké míře na strategickém partnerství v různých oblastech mezi Egyptem a Čínou.

Proč by tedy neměla být Ukrajina odstavena na vedlejší kolej?

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?