Rosatom dostaví jadernou elektrárnu v Maďarsku

zprávy

Před týdnem vyšlo najevo, že 11. balíček sankcí EU vůči Ruské federaci neplánuje omezení vůči státní korporaci Rosatom.

Rosatom dostaví jadernou elektrárnu v Maďarsku
Peter Szijjarto, maďarský ministr zahraničí
26. května 2023 - 06:20

A nyní Evropská komise schválila dodatky ke smlouvě, podle kterých Rosatom postaví dva nové energetické bloky jaderné elektrárny Paks-2 v Maďarsku.

Na brífinku před účastí na jednání ministrů zahraničních věcí zemí EU to v Bruselu oznámil ministr zahraničních věcí Maďarska Peter Szijjarto.

„Včera jsme dostali zelenou od Evropské komise. Ta schválila změny smlouvy týkající se výstavby i financování," řekl maďarský ministr.



Rosatom a maďarská MVM podepsaly v roce 2014 smlouvu na výstavbu dvou nových energetických bloků č. 5 a 6 JE (projekt Paks-2). Jak vysvětlil Szijjarto, od té doby je část dohod „poněkud zastaralá“ kvůli změnám v právním a technickém prostředí. O jaké změny se jedná, ministr neupřesnil.

Celkové náklady na projekt se před devíti lety odhadovaly na 12,5 miliardy eur. Loni v srpnu vydal Maďarský úřad pro atomovou energii Rosatomu povolení k výstavbě energetických bloků.

Maďarsko má jedinou jadernou elektrárnu Paks a je plánováno uvedení Paks-2 do provozu na počátku 30. let 20. století.


Maďarsko na podzim zajistilo, že v balíčku sankcí EU se zavedením cenového stropu na ruskou ropu se omezení nevztahovala na dodávky ropovodem, stejně jako na dodávky po moři, které je v nouzi nahrazují. EU také na naléhání Budapešti vyloučila ze sankcí jadernou energetiku, takže výstavba jaderné elektrárny Paks pod sankce nespadala.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif