Rusko: Raketa není naše - je to polská provokace!

zprávy

Výroky Polska o „ruských raketách“ jsou záměrnou provokací s cílem eskalovat situaci. V blízkosti ukrajinsko-polské hranice nebyly provedeny žádné údery ruskými prostředky, oznámilo ministerstvo obrany Ruska.

Rusko: Raketa není naše - je to polská provokace!
Sergej Šojgu, ruský ministr obrany
16. listopadu 2022 - 07:20

„Prohlášení polských médií a představitelů o údajném pádu „ruských“ raket v oblasti osady Przewodów představují záměrnou provokaci směřující k eskalaci situace. Ruská aktiva neprovedla žádné útoky na cíle poblíž ukrajinsko-polské státní hranice,“ oznámilo ministerstvo.

Ministerstvo upozornilo, že fragmenty, které „polská média narychlo zveřejnila z místa činu ve vesnici Przewodów, nemají nic společného s ruskými zbraněmi.“


Ukrajinský prezident řekl, že rakety, které dopadly na polské území, byly ruské a označil to za „významnou eskalaci“. Zelenskij uvedl, že v této situaci jsou „potřebné akce“. Poznamenal také, že Ukrajinci „dlouhodobě varovali, že ruské aktivity na Ukrajině neskončí“.


Již dříve polská média oznámila, že dvě rakety dopadly na území Polska u hranic s Ukrajinou. Poté polský premiér svolal zasedání výboru Rady bezpečnosti.



„Moje myšlenky jsou s Polskem, naším blízkým spojencem a sousedem,“ napsala v úterý na Twitteru německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková s odkazem na informace, že na polské území mohla dopadnout ruská raketa.


Podle předběžných zjištění zřejmě vypálily raketu, která v úterý zasáhla Polsko, ukrajinské ozbrojené síly - mířily na přilétající ruskou střelu. Napsala to dnes agentura AP s odvoláním na tři nejmenované americké činitele (AP).

Je nepravděpodobné, že raketa, která v úterý zasáhla Polsko a zabila tam dva lidi, byla odpálena z Ruska, řekl Joe Biden.


(rp,prvnizpravy.cz, tvp, informer,foto:aech.)



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif