Rusko rozmístí jaderné zbraně v Bělorusku

zprávy

Rusko na žádost běloruské strany rozmístí své taktické jaderné zbraně v Bělorusku, stejně jako to dlouhodobě dělají Spojené státy na území svých spojeneckých zemí. Oznámil to v sobotu ruský prezident Vladimir Putin ve vysílání televizního kanálu Rossija-24.

Rusko rozmístí jaderné zbraně v Bělorusku
Vladimir Putin, ruský prezident
26. března 2023 - 10:30

„I mimo kontext těchto událostí toto prohlášení (o možných dodávkách munice s ochuzeným uranem Británií na Ukrajinu) Alexandr Grigorjevič Lukašenkojiž dlouho vyvolává otázku rozmístění ruských taktických jaderných zbraní na území Běloruska,“ řekl Putin. „Spojené státy to dělají už desítky let. Své taktické jaderné zbraně dlouhodobě umisťují na území svých spojeneckých zemí, zemí NATO, v Evropě. V šesti státech - to je Spolková republika Německo, Turecko, Nizozemsko, Belgie, Itálie a Řecko - tedy nyní ne v Řecku, ale existuje skladovací zařízení, “řekl ruský prezident.



Pomohli jsme našim běloruským kolegům znovu vybavit jejich letadla. 10 letadel je připraveno použít tento typ zbraně. Bělorusku jsme již předali náš známý, velmi účinný komplex Iskander, může být i nosičem [taktických jaderných zbraní].Od 3. dubna zahájíme výcvik posádek a 1. července dokončíme výstavbu speciálního úložiště taktických jaderných zbraní na území Běloruska,“ dodal Putin..


Na pozadí ruských plánů rozmístit taktické jaderné zbraně v Bělorusku Pentagon uvedl , že neexistují důvody ke změně připravenosti jaderných sil USA. „Viděli jsme zprávy o ruském oznámení (o rozmístění jaderných zbraní v Bělorusku)... Neviděli jsme žádný důvod ke změně připravenosti našich jaderných sil, ani známky toho, že by se Rusko chystá použít jaderné zbraně," Pentagon  uvedl v prohlášení citovaném agenturou Reuters. Stejně se podle agentury vyjádřil i Bílý dům.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?