Rusko testuje raketu s jaderným pohonem

zprávy

Ruská federace se podle informací deníku The New York Times chystá testovat jaderně poháněnou raketu nazvanou „Burevestnik“. Toto tvrzení vychází z analýz pohybu letadel a vozidel v blízkosti testovacího prostoru Pankovo na souostroví Nová Země.

Rusko testuje raketu s jaderným pohonem
Test ruské rakety (Deep Weapons)
4. října 2023 - 07:05

Satelitní snímky a letecká data naznačují, že Rusko možná připravuje test experimentální jaderně poháněné rakety s teoretickým doletem tisíců mil, nebo takový test nedávno provedlo.

Tento vývoj vyvolává obavy mezi odborníky a analytiky, protože použití jaderně poháněných raket představuje značná rizika a mohlo by zvýšit napětí mezi Ruskem a dalšími státy. Schopnost rakety letět na dlouhé vzdálenosti by potenciálně mohla ohrozit bezpečnost sousedních zemí.

Testování takových pokročilých zbraní zdůrazňuje ruské vojenské ambice a touhu prosadit svou nadvládu na světové scéně. Zároveň vyvstávají otázky ohledně potenciálních dopadů na mezinárodní bezpečnost a dohody o kontrole zbrojení.


Spojené státy a NATO kritizovaly ruské kroky a vyjádřily obavy z vývoje jaderně poháněných raket. V současném geopolitickém klimatu, kdy jsou napětí mezi Ruskem a Západem již vysoká, zůstává otázkou, jak mezinárodní společenství na tento nejnovější vývoj zareaguje.

Psali jsme:

Vzhledem k aktuální situaci je nezbytné, aby světoví lídři a politici pečlivě sledovali ruské akce a posuzovali potenciální rizika a důsledky. Potřeba účinných opatření kontroly zbrojení a diplomatických snah o udržení stability a zabránění další eskalaci je nyní důležitější než kdy dříve.

(böhm, dcweekly.org, foto: repro: deepweapons)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif