Rusko varuje USA před dodávkou raket s delším doletem

zprávy

Rusko varuje, že americké rakety s delším doletem pro Ukrajinu by překročily „červenou linii“

Rusko varuje USA před dodávkou raket s delším doletem
Ilustrační foto
18. září 2022 - 06:20

Ruské ministerstvo zahraničí  varovalo USA před poskytnutím raket delšího doletu Ukrajině s tím, že by to překročilo „červenou čáru“ a učinilo by Washington „stranou konfliktu“.

Varování přichází poté, co bylo odhaleno, že Ukrajina požádala USA, aby poskytly armádní taktický raketový systém nebo ATACMS, které mají dosah asi 190 mil, což je výrazně dále než jakékoli zbraně, které USA v tuto chvíli poslaly.

„Pokud by se Washington rozhodl dodat Kyjevu rakety delšího doletu, překročí tím červenou čáru a stane se přímou stranou konfliktu. Na takový  scénář budeme nuceni adekvátně reagovat,“  řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.



ATACMS lze odpálit z raketových odpalovacích systémů HIMARS, které USA již vyslaly na Ukrajinu. HIMARS, které Ukrajina používá, jsou v současné době vybaveny municí, která může zasáhnout cíle až 50 mil daleko, známou jako naváděný vícenásobný odpalovací systém (GMLRS).

Američtí představitelé již dříve uvedli, že nepošlou na Ukrajinu ATACMS kvůli obavám, že by mohly být použity k zacílení na ruské území. Ale Bidenova administrativa prokázala svou ochotu eskalovat podporu Kyjevu a jeho zapojení do války navzdory riziku, že vyvolá reakci Moskvy.



HIMARS byly předány Ukrajině pod podmínkou, že nebudou použity k zacílení na ruské území, a Bidenova administrativa uvedla, že v této záležitosti obdržela ujištění od ukrajinských představitelů. Zdá se však, že zákaz  se nevztahuje na Krym , který Rusko kontroluje od roku 2014.

(rp,prvnizpravy.cz,veteranstoday,foto:arch,)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif