Scholz: Německo se ruského plynu nevzdá

zprávy

Německý kancléř Olaf Scholz při rozhovoru se spoluobčany v německém Essenu odmítl možnost, že by Německo zastavilo dovoz plynu z Ruska, přestože se ho nyní dostávají jen malé objemy, vysvětlil, že by si člověk neměl zbytečně komplikovat život.

Scholz: Německo se ruského plynu nevzdá
Olaf Scholz, německý kancléř
3. září 2022 - 07:18

„Evropská unie neuvalila sankce na dovoz plynu, primárně kvůli západoevropským zemím, ne primárně kvůli Německu... ostatní nemohou tak rychle najít alternativu,  “ odpověděl Scholz na otázku, proč Německo „prostě nezavře ruský kohoutek. Rozhovor kancléře se spoluobčany živě vysílal oficiální portál německé vlády.

Scholz dodal, že Německo učinilo rozhodnutí včas, ovlivnilo to například plnění německých zásobníků plynu, spouštění uhelných elektráren a výstavbu LNG terminálů.

„Vzhledem k tomu, že jsme se o to postarali a mohli jsme to celé postavit, můžeme nyní říci, že tuto situaci (v otázce dodávek plynu) překonáme. Ale to bude obtížnější, pokud odmítneme to, co sice v malém množství, ale pochází (z Ruska). Neměli bychom si zbytečně komplikovat život, to je mé osobní přesvědčení,“  poznamenal Scholz.



Zároveň dodal, že Německo nicméně musí rozšířit svou infrastrukturu pro dovoz plynu, aby nikde nebylo závislé.

Potřebné jsou podle něj trasy z jižní Evropy, například ze Španělska a Portugalska, které propojí i Německo.

„Bylo by mnohem snazší, kdyby existoval ropovod, který byl mnoho let opuštěný – teď očekávám, že bude – přes Francii, možná přes Itálii... a pak uvidíme změny, pokud země jižní Evropy najdou nové zdroje (dovozu plynu) — z Afriky, poblíž Asie, odkud mohou plyn získat, bez účasti Ruska, to podpoří světový trh i nás,“  uzavřel kancléř.

Scholz vede sérii dialogů se svými spoluobčany, během kterých plánuje navštívit všech 16 spolkových zemí Německa. První z těchto setkání se již uskutečnilo letos v létě v Lübecku, poté v Magdeburgu. Ve čtvrtek hovořil se svými spoluobčany ve městě Essen. Dialogy s kancléřem se obvykle konají formou městské schůze.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 81%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif