Situace na Ukrajině viděná vojenským historikem

zprávy

Zatímco ruská ofenziva na několika místech fronty pokračuje bez přerušení, zejména v sektoru Avdiivka, situace prezidenta Zelenského a ukrajinské vlády se zdá být čím dál nejistější, píše na svém blogu Sylvain Ferreira.

Situace na Ukrajině viděná vojenským historikem
Zelenského chmury
24. listopadu 2023 - 04:20

Po velmi pesimistických poznámkách generála Zalužného v The Economist původně plánovaném odložení prezidentských voleb na příští rok na neurčito, Washington Post obviňuje Kyjev, že se aktivně podílel na útoku proti plynovodům Nord Stream.

Vojenské selhání

Po více než 19 měsících intenzivní propagandy ve všech západních médiích, selhání ukrajinské armády ve schopnosti dobýt zpět ztracená území během několika dní na konci února, se začátek března 2022 konečně dostává do titulků a čtvrtí vojenští experti na televizních přijímačích už nevědí, jak to přiznat, aniž by se dále diskreditovali. Osoba odpovědná za tento mediální obrat: vrchní generál ukrajinské armády, sám generál Valerij Zalužnyj, který vykresluje pesimistický obrázek o situaci své armády, všude na frontě blokované ruskou obranou a jejíž protiofenzíva, která začala 4. června žalostně nedokázala dosáhnout sebemenšího operačního cíle. Navíc, aniž by uvedl čísla, Zalužnyj potvrzuje to, co mnozí pozorovatelé OSINT zdůrazňovali přinejmenším od pádu Bachmutu: Ukrajinská demografická rezerva se vyčerpává do té míry, že Zalužnyj přemýšlí, zda by nakonec nemohli chybět muži, kteří by vedli bitvu o opotřebování, kterému Rusové od konce jara 2022 neúnavně podrobují ukrajinskou armádu a do puntíku uplatňují doktrinální doporučení otce operačního umění Alexandra Svietchina.

Podle různých zdrojů OSINT dnes dosahují ztráty kyjevské armády 300.000 mrtvých, zatímco ruské ztráty by podle ruských opozičních médií v exilové Meduze byly nejméně 35 000 mrtvých. Tento poměr 1 ku 10 je potvrzen masivním nasazením dělostřelectva Rusy k zastavení ukrajinských útoků na jedné straně a k přípravě vlastních útoků rozdrcením Ukrajinců pod úplnou záplavou palby. Kluzné pumy VKS. Na frontě ruská armáda přebírá iniciativu ve třech velkých sektorech: na severu mezi Kupjanskem a Kreminnou, kolem Bachmutu a samozřejmě v Avdiivce. Provádí také sekundární akce k opravě Robotina a Vuhledarua. Tento soubor operací umožňuje blokovat část ukrajinských jednotek na jihu, aby se zabránilo jejich přemístění, ale také jejich rotaci na frontě za účelem získání posil a nového vybavení. To může vést ke zhroucení jednoho nebo více sektorů kvůli nedostatku dostatečného počtu bojovníků k jejich účinné obraně.



Politické selhání

Pokud jde o domácí politiku, Zelenskij se proto ocitá tváří v tvář tomu, co někteří označují jako vzpouru uvnitř armády, a to do té míry, že se tváří v tvář této opozici rozhodl v pondělí 6. listopadu odložit prezidentské volby na neurčito pod záminkou, že kvůli válce by nebylo možné je pořádně zorganizovat. Navíc se zdá, že představa, že by Zalužnyj mohl kandidovat v těchto volbách, představuje problém, který přesahuje prostou neshodu mezi exekutivou a armádou. Dále další potenciální kandidát, bývalá „šedá eminence“ a poradce Zelenského, Olesksij Arestovič, který oznámil, že v případě zvolení pozastaví veškeré útočné akce a „zmrazí“ konflikt podle korejského modelu příměří bez mírové smlouvy. Tváří v tvář této dvojí hrozbě chápeme, proč Zelenskij raději odkládá svou možnou volební porážku, i když byl zvolen na základě programu ve prospěch míru se separatistickými republikami Donbasu, ale po zvolení zcela změnil svou politiku. Oznámení o tomto odložení se však nezdálo dostatečné k uklidnění Zelenského a jeho rodiny, protože následujícího dne, 7. listopadu, byl jeden z hlavních zástupců Zalužného, major Gennadij Chasťjakov, zabit balíkovou bombou (s granátem) zaslanou do jeho domu při příležitosti jeho 39. narozenin.

V zemi sužované korupcí a mafiánskými metodami tento útok zní jako poselství, které Zalužnému poslala nejvyšší moc, aby ho donutila vzdát se. A konečně, aby toho nebylo málo pro vnitřní situaci, americký kanál NBC News nám říká, že Washington vyvíjí stále větší tlak na Kyjev, aby našel diplomatické řešení války, které Američané nemohou a už nechtějí financovat. Finance jdou  přednostně do Izraele a indicko-pacifického regionu. Velmi medializovaná cesta komisařky von der Leyenové je tu pouze proto, aby se marně pokusila vyvážit situaci Zelenského izolace opětovným vyvoláním vstupu do EU, zatímco Maďarsko prohlásilo, že by bylo proti vstupu Ukrajiny do EU.


Selhání médií

Posledním symbolem pokračujícího pádu „vojáka“ Zelenského, článek Washington Post z 11. listopadu vysvětlující, že Američané vědí, že to byl plukovník Roman Červinskij z ukrajinských speciálních jednotek, kdo údajně plánoval a dohlížel na útoky proti dvěma plynovodům Nord Stream. dne 26. září 2022. V článku se tvrdí, že i přes americkou neochotu poslechl přímo Zalužného. Pokud je toto odhalení velkou ranou pro vyprávění prodávané na všech nepřetržitých zpravodajských kanálech na Západě bezohlednými lidmi po dobu delší než rok, nemělo by se to však brát jako sponzora těchto útoků. Pokud si můžeme snadno představit, že by operační velení mohlo být svěřeno vyššímu ukrajinskému důstojníkovi, materiální prostředky pro jeho výkon mohou pocházet pouze z armád NATO, armád, které nemají autonomii rozhodování a jednání bez souhlasu Washingtonu. K tomuto odhalení se přidaly tváře samozvaných odborníků, kteří od 24. února 2022 zaplňují televizní přijímače. Od Pierra Serventa po generála Jakovleva se nás dnes každý snaží přesvědčit, že varovali před vojenským selháním Ukrajiny, zatímco strávili hodiny snahou přesvědčit veřejnost, že Ukrajina má vojenské prostředky k obnovení Donbasu a Krymu, protože ruská armáda je taková armáda neschopných.

Přezkoumání

Celkový vývoj situace na vojenské, politické a mediální půdě však dnes nenechává žádné pochybnosti o konečné porážce Ukrajiny a jejího prezidenta, ale také a především NATO a Washingtonu, kmotrů kyjevského režimu. Čas již nebyl na straně Ukrajiny od zahájení speciální vojenské operace, nyní je to neochvějný spojenec Moskvy, kterému nezbývá než čekat, až se objeví vnitřní a/nebo vnější fronta. která stejně jako Třetí říše před 80 lety vážně podcenila schopnosti odolnosti národů Ruské federace.

(rp,prvnizpravy.cz,siteveillestrategique,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif