Skandál na zasedání RB OSN: Francie chtěla umlčet zástupce Gazpromu!

zprávy

Francie, která předsedá RB OSN, vyvolala skandál na zasedání o „Nord Streams“ a nedovolila oficiálnímu zástupci společnosti „Gazpromu“ Sergeji Kuprijanovovi vystoupit s komentářem, uvedl zástupce stálého představitele Rusko organizaci Dmitrij Poljansky na Telegramu.

Skandál na zasedání RB OSN: Francie chtěla umlčet zástupce Gazpromu!
Ilustrační foto
2. října 2022 - 07:20

„Závěr zasedání zatemnil skandál s předsedou schůze, stálým zástupcem Francie Nicolasem de Riverou, který zjevně ztratil nervy kvůli nepřesvědčivé kritice západního tábora ohledně ruského přístupu, porušil všechny normy a praktiky Rady bezpečnosti, nedovolil mluvčímu Gazpromu Sergeji Kuprijanovovi, který byl na akci pozván jako zpravodaj, reagovat na nesprávná obvinění proti této společnosti,“ napsal Poljanski na síti Telegram.

Francouzská reprezentace se podle jeho slov takovým vystoupením zcela „znemožnila, protože dříve ve všech fázích bylo voláno po dialogu a zohledňování názorů ostatních a to bývalo charakteristickým znakem Francouzů v Radě bezpečnosti OSN“.

„A když došlo na podstatu, všechno se zvrhlo v banální pokus umlčet zpravodaje,“ zhodnotil Poljanski.



Odpůrci Ruska na schůzce podle něj nečekali, že Moskva místo toho, aby někoho obvinila, „předloží zjevná a nezpochybnitelná fakta a požádá je, aby ‚zapnuli mozek‘ a logicky uvažovali“.

„Proto vypadali bledě a zmateně. Zasedání bylo užitečné z hlediska prosazování našich přístupů a objektivních informací, ale není pochyb o tom, že západní členové Rady, kteří dlouho žijí ve světě, který neuznává pravdu, kde není důležité, co se děje, ale jak to západní média vykreslují a vykládají,  dělají vše pro to, aby bylo spravedlivé a nestranné vyšetřování incidentů okolo „Nord Stream 1“ a „Nord Stream 2“ bylo vyměněno za absurdní logiku, že za těmito sabotážemi stojí Rusko. O tom bychom si neměli dělat iluze,“ uzavřel Poljanski.


V pátek se z podnětu Ruska sešla Rada bezpečnosti OSN k situaci s teroristickými útoky na plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2. Kuprijanov sice přednesl projev, ale na závěr se chtěl vyjádřit k předchozím prezentacím. Prezident Rady bezpečnosti, stálý představitel Francie Nicolas de Rivera mu to ale nedovolil.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif