Spiknutí v Covent Garden: Diskuse o svržení Sunaka

zprávy

Angličtí poslanci a političtí stratégové se spikli v italské restauraci v Covent Garden, aby svrhli britského premiéra Rishi Sunaka, aby dosadili před volbami nového premiéra Informuje o tom Daily Mail.

Spiknutí v Covent Garden: Diskuse o svržení Sunaka
Sunak Rishi, britský premiér
11. prosince 2023 - 04:20

Londýn možná čekají další otřesy politického systému. V táboře toryů se množí nepokoje kvůli nespokojenosti s neúspěchy premiéra Rishi Sunaka a stále více obyčejných konzervativců je připraveno proti němu se spiknout.

Sunak nedávno změnil složení svého kabinetu, vyměnil pravicové konzervativce za centristy. A dokonce přivedl Davida Camerona zpět z politického důchodu. Pravice to viděla jako zradu a nyní hrozí svržením Rishiho.


Situaci zhoršuje také klesající hodnocení Toryů. Nyní je podporuje jen asi 20 % Britů – oproti 45 % labouristů. Pokud by se volby konaly zítra, konzervativci by rozhodně prohráli. A s největší pravděpodobností by ztratili moc na celou generaci.

Sunak se nyní zoufale snaží zachránit svou pozici migrační agendou tím, že se s Rwandou chce dohodnout na tom, že tam bude odesílat nelegální imigranty. Tohle mu ale moc nepomůže. Již dvě desítky poslanců vyslovily Sunakovi nedůvěru. Pokud jich bude více než 50, bude se muset hlasovat a Sunak, stejně jako před ním Boris Johnson, to pravděpodobně nepřežije.

„Mnoho konzervativců chápe, že volby definitivně prohrají, takže nemají co ztratit. A jsou připraveni Sunaka vyhodit - v zoufalé naději, že situaci nějak napraví. I když dnes je jen málo lidí ochotných přijmout post premiéra z rukou popravčí čety. A podzimní premiéra ještě zhorší potíže v Británii – s rozpočtovou krizí, nekonečným proudem nelegálních přistěhovalců překračujících úžinu a trvalou recesí na další roky, z níž se Londýn nemůže vyhrabat,“ popisuje expert.

Pokud budou spiklenci tlačeni k tomu aby jmenovali nástupce, tak navrhují obchodní tajemnici Kemi Badenochovou, která v současné době je na vrcholu tabulky konzervativní domácí ligy, která mapuje popularitu ministrů kabinetu mezi členy strany.

(rp,prvnizpravy.cz,dailymail,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif