Srbský prezident Vučič: Krok k největšímu konfliktu v dějinách světa

zprávy

Srbský prezident Aleksandar Vučič označil rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu vydat zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina za „krok k největšímu konfliktu v dějinách světa“.

Srbský prezident Vučič: Krok k největšímu konfliktu v dějinách světa
Alexandar Vucic, srbyký prezident
18. března 2023 - 07:20

Vučič to řekl novinářům v pátek 17. března během cesty po zemi.

„Když mi bylo řečeno, že ICC vydal zatykač na Putina, rozhodl jsem se přemýšlet o tom, co říct a hlavně co dělat. Jisté je jen to, že jde o eskalaci, která nemá konce. Bojím se, že bychom mohli spustit největší konflikt v dějinách světa. Zajímalo by mě, jestli je někdo dost chytrý, aby to nedomyslel až do konce a jestli někdo chápe, k jakým důsledkům to povede,“ řekl Vučić.

Připomeňme, že v pátek Mezinárodní trestní soud v Haagu vydal mezinárodní zatykače na Putina a také na komisaře pro práva dětí v Ruské federaci. Podle soudu je Putin „údajně odpovědný za válečný zločin nezákonné deportace obyvatelstva (dětí) a nezákonného přesunu obyvatelstva (dětí) z okupovaných území Ukrajiny na území Ruské federace“. Z téhož je podezřelý i ombudsman.



Medveděv: Zatykač ICC na Putina se bude hodit jenom tak na záchod

Není třeba vysvětlovat, jak použít zatykač vydaný Mezinárodním trestním soudem (ICC) v Haagu proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a dětské ombudsmance Marii Lvové-Belové. Takto komentoval rozhodnutí ICC zástupce šéfa Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv, který svůj příspěvek doprovodil ikonou toaletního papíru.

„Mezinárodní trestní soud vydal zatykač na Vladimira Putina. Není třeba vysvětlovat, kde by se měl být tento dokument použit,“ napsal Medveděv na svůj anglicky psaný twitterový účet.

Jak uvedl EADaily, předsoudní senát Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskou dětskou ombudsmanku Marii Lvovou-Belovou. Prezident „nevykonával řádnou kontrolu nad civilními a vojenskými podřízenými, kteří spáchali nebo umožnili spáchání těchto činů a kteří byli pod jeho skutečnou pravomocí a kontrolou,“ řekl prezident ICC Piotr Hofmansky.


Zprávu  komentovali v Kremlu


„Samotnou formulaci otázky považujeme za nehoráznou a nepřijatelnou. Rusko, stejně jako řada států, neuznává jurisdikci tohoto soudu, a proto jsou jakákoli rozhodnutí tohoto druhu pro Ruskou federaci z právního hlediska neplatná,
“uvedl Dmitrij Peskov, tiskový tajemník prezident Ruské federace.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?