Stavridis: Ukrajinský konflikt ideálním místem pro testování AI

zprávy

Pentagon hodlá proměnit Ukrajinu v testovací pole pro technologie umělé inteligence (AI) v konfliktních podmínkách. Píše o tom James Stavridis, bývalý vrchní velitel sil NATO v Evropě.

Stavridis: Ukrajinský konflikt ideálním místem pro testování AI
James Stavridis, bývalý vrchní velitel sil NATO v Evropě
2. června 2023 - 06:20

Umělá inteligence se rychle rozšířila a zaujala své místo téměř ve všech oblastech lidské činnosti. Podle autora se AI může osvědčit i ve vojenských záležitostech. Navíc tyto technologie mohou zcela změnit zavedené paradigmata válčení, jak se stalo po svržení atomové bomby na Hirošimu v roce 1945.

Stavridis podotýká, že ukrajinský konflikt může být ideálním testovacím místem pro zavedení umělé inteligence do vojenské sféry. Vzhledem k tomu, že mezi Ozbrojenými silami Ruské federace a Ozbrojenými silami Ukrajiny nyní probíhají poziční bitvy a dělostřelecké souboje, umělá inteligence by prospěla ukrajinské armádě.

„Umělá inteligence může okamžitě poskytnout velmi podrobné informace o strategickém zaměřování a poskytnout těm, kdo rozhodují, plán pro rozmístění přesně naváděných zbraní na nejzranitelnějších místech v dodavatelském řetězci nepřítele,“
uvádí článek.

Tyto technologie by se daly využít i k ovládání masivních rojů dronů, které by opotřebovaly ruskou PVO a donutily je utrácet drahou protiletadlovou munici. Umělá inteligence se navíc může stát mocným nástrojem v psychologické a informační válce, upozorňuje odborník.



Vytváření padělků, jako jsou videa zobrazující zinscenované bojové efekty, může způsobit špatnou reakci nepřátelských sil. Ukrajina může zvýšit pocit selhání Rusů v konfliktu prostřednictvím záplavy falešných obrázků, vymyšlených příběhů a pochybných operací generovaných umělou inteligencí.

Umělá inteligence se bude hodit i v obranných operacích, zejména při organizování logistiky, píše expert. Velitelé ozbrojených sil budou mít prospěch z umělé inteligence, která analyzuje vzorce údržby, odhalí bojové zásobovací řetězce a poskytne minutu po minutě logistické poradenství.

Nejnebezpečnějším atributem umělé inteligence ale budou kybernetické útoky, tím si je autor jistý, protože kybernetické sítě hrají obrovskou roli ve vývoji logistiky, komunikaci mezi jednotkami a určování cílů.

„Musíme mít jasno v tom, jak hluboký bude dopad umělé inteligence na válčení. To je o důvod víc, aby Pentagon pokračoval v zavádění umělé inteligence do ukrajinské kampaně, která bude přinášet výhody po desítky let,“ uzavřel Stavridis.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?