Svět byl pár minut od katastrofy: Požár na britské jaderné ponorce

zprávy

<< VIDEO >> Britská strategická jaderná ponorka HMS Victorius nedávno přerušila tajnou misi v Atlantiku kvůli požáru, který vypukl, když byla ponorka pod vodou.

Svět byl pár minut od katastrofy: Požár na britské jaderné ponorce
Ponorka HMS Victorius
8. listopadu 2022 - 02:20

Britská strategická jaderná ponorka HMS Victorius nedávno přerušila tajnou misi v Atlantiku kvůli požáru, který vypukl, když byla ponorka pod vodou.

Jak informoval britský bulvární deník The Sun, ponorka HMS Viktorius byla vyzbrojena mezikontinentálními balistickými raketami Trident II, když v elektrické instalaci vypukl požár. Na ponorce byly naloženy dvě rakety.

HMS Viktorius je jednou ze čtyř strategických ponorek třídy Vanguard Royal Navy. Hodnota ponorky je tři miliardy dolarů.

Po vynoření kapitán ponorky vyhlásil „stav nouze“.

Zdroje britského námořnictva deníku The Sun sdělily, že členové ponorkových sil jsou vycvičeni k hašení požárů a že posádka na incident účinně zareagovala.

Jak bylo uvedeno, ponorka je 30 let stará a generální oprava tohoto plavidla, které se účastnilo incidentu v Atlantiku, byla zpožděna.

Po vyhodnocení škod kapitán ponorky nařídil návrat na základnu.



Ponorka HMS Victorius je jednou ze čtyř britských jaderných ponorek třídy Vanguard, které slouží jako strategický jaderný odstrašující prostředek pro každého protivníka, který by zaútočil na Velkou Británii jadernými zbraněmi.

Britská média hlásí, že ponorka byla na této misi v době požáru.

Mluvčí Royal Navy řekl pro The Sun: „Nepřetržité odstrašování protivníka na moři se nemění, ale nekomentujeme detaily operací britských ponorek.“


(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?