Švýcarský prezident: Naše zbraně na Ukrajinu nedodáme!

zprávy

„Švýcarské zbraně by se neměly používat ve válkách," řekl Alain Berset, švýcarský prezident.

Švýcarský prezident: Naše zbraně na Ukrajinu nedodáme!
Alain Berset,, švýcarský prezident
13. března 2023 - 04:20

Švýcarsko, které není členem Evropské unie, následovalo příklad bloku ohledně sankcí proti Rusku, ale nyní je méně flexibilní, pokud jde o jeho vojenskou neutralitu, uvádí článek.

Navzdory tlaku Ukrajiny a spojenců Švýcarsko nadále blokuje zemím, které vlastní zbraně švýcarské výroby, v jejich reexportu na Ukrajinu.

„K dnešnímu dni byly žádosti z Německa, Španělska a Dánska ze strany Bernu zamítnuty podle zákona o vojenském materiálu, který zakazuje jakýkoli reexport, pokud je přijímající země v mezinárodním ozbrojeném konfliktu. Berset řekl, že politika země je založena na „závazku k míru, humanitárnímu právu, mediaci tam, kde je to možné,“ píše The Guardian.



Mezitím ve Švýcarsku začala likvidace 60 protiletadlových raketových systémů Rapier, které země před tím odmítla převést na Ukrajinu.

Podle místního tisku se plány na likvidaci komplexů objevily v roce 2019. A navzdory výzvám k předání systému protivzdušné obrany na Ukrajinu nebyly změněny.

Rapiery jsou systémy s krátkým dosahem, které zasahují 8 kilometrů. Začaly se vyrábět v 60. letech minulého století.

Již dříve Švýcarsko zakázalo Německu dodávat munici své výroby na Ukrajinu,  Švýcarsko také odmítlo žádost Španělska o přesun švýcarských protiletadlových děl na Ukrajinu.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif