Tak nám to náčelník nandal. Máme se chystat do války?

zprávy

Výrok náčelníka generálního štábu Karla Řehky o tom, že v případě války NATO s Ruskem by Česko muselo výběrově mobilizovat, je pro mnohé před druhým kolem prezidentských voleb, v nichž rezonuje téma války, přímo alarmující.

Tak nám to náčelník nandal. Máme se chystat do války?
Karel Řehka
26. ledna 2023 - 10:30

Na internetu a sociálních sítích to vyvolalo bouřlivé diskuse. V některých komentářích byl dokonce Řehka odsouzen s tím, že v čele armády nemá už co dělat. 

„Pokud by došlo k válce mezi NATO a Ruskem na východním křídle Aliance, profesionální armáda by na plnění úkolů nestačila. Stát by tak musel přistoupit minimálně k výběrové mobilizaci,“ řekl v úterý v rozhovoru pro ČTK náčelník generálního štábu Karel Řehka. Podle něj válka na Ukrajině ukázala, že je nezbytné, aby se do obrany země zapojila celá společnost, nejenom armáda.

Jeho vyjádření nezůstalo dlouho bez povšimnutí a vyvolalo na sociálních sítích pořádný rozruch. Právě nad tématem válečného konfliktu se střetávají prezidentští kandidáti Andrej Babiš a Petr Pavel, kteří se už tento pátek a sobotu utkají v bojo o Hrad. Podle názorů tím Řehka nahrál v kampani do karet Babišovi, který varuje před svým protikandidátem generálem Pavlem s tím, že je voják a jako takový podle něj primárně nehledá mírovou cestu k ukončení ozbrojeného konfliktu.

Novinář Jindřich Šídlo slova náčelníka generálního štábu Karla Řehky vnímá jako významný zásah do prezidentské kampaně s nemalým potenciálem ovlivnit voliče. „A cenu ‚Stratég roku‘ za nejcitlivější vstup do kampaně získává náčelník generálního štábu Karel Řehka za rozhovor s titulkem ‚V případě války NATO s Ruskem by Česko muselo výběrově mobilizovat‘. Již teď i ve všech dobrých řetězových mailech,“ komentoval slova Řehky k případné výběrové mobilizaci.


Na zásadní prohlášení šéfa armády v době, kdy české občany sužuje strach z třetí světové války, upozornil také sociolog Petr Hampl a naznačil, že Babišova varování o zatažení Česka do války nejsou očividně tak nereálná. „Náčelník generálního štábu dnes potvrdil, že opravdu počítá s povoláváním českých kluků do války s Ruskem. Andrej Babiš nepřeháněl,“ napsal Hampl a doplnil, že o tom už teď nikdo nemůže mít pochyb. 

„Tím je diskuse na toto téma ukončena, protože jen naprosto cynický lhář to může zpochybňovat nebo označovat za strašení,“ uvedl Hampl. 

Tvrdě Řehku odsoudil právník Tomáš Nielsen, není to prý člověk na svém místě. 

„Jakékoliv úvahy o mobilizaci civilního obyvatelstva ČR jsou nepřijatelné. Pokud náčelník GŠ Armády ČR K. Řehka něco takového opravdu řekl, pak na svém místě nemá co dělat. Toto Overtonovo okno musí vláda okamžitě zavřít a vrátit se k doktríně Charty OSN,“ napsal Tomáš Nielsen.


Apel na lidi, aby otevřeli oči, přišel i ze strany spisovatele Jana Tománka. „Stále vám není 1 + 1 jasné? Slepota jako za covidu?“ uvedl ve své reakci na Řehkovo kontroverzní prohlášení.

Nad protichůdnými a chaotickými prohlášeními na téma válka a mobilizace, která zaznívají ve veřejném prostoru, se pozastavuje herní vývojář a jeden z iniciátorů petice proti omezování svobody projevu na sociálních sítích, Daniel Vávra.

„Jsem jen prostý dezolát, a tak mám někdy problém složité myšlenkové procesy vládních představitelů vstřebat. Mohl bych se tedy prosím zeptat intelektuálů mezi vámi, jak mám tato sdělení z poslední doby vstřebat?

1. Jsme ve válce (předseda vlády, ministryně obrany, ministr zahraničí, ministr Válek).
2. Válka nebude, a tím pádem ani žádná mobilizace nikdy nebude, je to dezinformace a poplašná zpráva.
3. Když bude válka, bude mobilizace (náčelník generálního štábu a přítel vládního kandidáta na prezidenta, který není vládním kandidátem, ale je).

Chápu to správně, že je válka a nikdy nebude, a tím pádem ani mobilizace, a až bude válka, tak bude?

Také jsme psali:

„Každopádně jsem pochopil, že za všechno může Babiš, a kdyby nebyl, tak žádná mobilizace, co nebude, by nebyla. Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil!“ uvedl Vávra ke komentáři novináře Jakuba Zelenky k vyjádření Řehky o možné mobilizaci, který zněl „V téhle panice kolem války kvůli Andreji Babišovi je to fakt nešťastně načasované.“

„Nebo až bude válka, zase se řekne, že tenkrát to byla pravda, že nikdy válka nebude, ale změnilo se vědecké poznání a teď je válka a nikdo za to nemůže? Jako se to říkalo předloni o jednom podobně jasným a nezpochybnitelným tématu,“ zakončil Vávra.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?