Téměř žádný Američan nevidí Rusko jako problém

zprávy

Pouhé 1 % Američanů dotázaných Gallupovým ústavem v průzkumu  uvedlo Moskvu jako svůj největší problém, v porovnání jako největší problém uvedlo 17 % dotázaných inflaci.

Téměř žádný Američan nevidí Rusko jako problém
Ilustrační foto
5. srpna 2022 - 11:03

Američané považují prudce rostoucí inflaci, špatnou správu věcí veřejných a stav ekonomiky za největší problémy své země, přičemž jen 1 % zmiňuje Rusko, podle průzkumu  zveřejněného  v pondělí Gallupem.

Navzdory tomu, že ukrajinský konflikt zůstává v USA hlavní zprávou, podíl respondentů dotčených ruskými kroky prudce klesl poté, co v březnu, v měsíci, který následoval po ofenzivě Moskvy, prudce klesl na 9 %, uvedla agentura pro průzkum. Nejnovější údaje byly sestaveny 5. až 26. července.

Potraty se staly pro Američany prominentním problémem, 8 % je uvádí jako nejzávažnější problém v zemi. Úroveň byla nejvyšší od roku 1984, kdy ji agentura začala sledovat.

Nárůst znepokojení nad právy na potrat následuje po červnovém rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, které zrušilo Roe vs. Wade – přelomové rozhodnutí z roku 1973, které zaručovalo ústavní právo ukončit těhotenství.



Problémy s potraty stály za třemi problémy, které americká veřejnost vnímá jako naléhavější. Inflace a dysfunkce ve vládě USA představovaly 17 %, zatímco celkový stav ekonomiky se týkal 12 % dotázaných. Celkově byl stav ekonomiky označen za největší problém USA pro 35 % dotázaných, což je mírný pokles oproti červnu, uvedl Gallup.

Rusko není podle průzkumu jediným příběhem, který americká média bedlivě sledují a od kterého se veřejnost odvrací. Mezi další patřila pandemie Covid-19, extrémní počasí, změna klimatu a slyšení užšího výboru Sněmovny reprezentantů o nepokojích v Kapitolu 6. ledna 2021.

(rp,prvnizpravy.cz,gallup,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif