Těžba kovů ohrožuje zdraví 23 milionů lidí, ukázal výzkum

zprávy

Podle nedávného výzkumu mezinárodního týmu vědců, o kterém informovala BBC, má těžba kovů bezprostřední dopad na zdraví milionů lidí po celém světě.  Znečištění také způsobuje značné škody v zemědělství a chovu dobytka.

Těžba kovů ohrožuje zdraví 23 milionů lidí, ukázal výzkum
Ilustrační foto - těžba kovů
26. září 2023 - 11:00

Výzkumníci se domnívají, že těžba kovů, jež začala kontaminovat řeky před více než 7 tisíci lety, je jednou z nejstarších a nejtrvalejších forem znečištění způsobených člověkem.

K dosažení těchto závěrů analyzovali data poskytnutá vládami, těžebními společnostmi a renomovanými institucemi, včetně US Geological Survey (USGS). Výzkumníci identifikovali 22 tisíc 609 aktivních a 159 tisíc 735 opuštěných kovových dolů po celém světě. Zjistili, že obrovské části světových vodních toků a záplavových oblastí jsou kontaminovány odpadem z těchto dolů.

Zajímavým zjištěním je skutečnost, že znečištění vodních toků způsobené těžbou má dlouhodobý dopad na 50krát více lidí než katastrofy spojené se zřícením hlušinových přehrad. Znečištění také způsobuje značné škody v zemědělství a chovu dobytka.


Prof. Chris Thomas, jeden z autorů výzkumu, komentoval tuto situaci slovy: "Je alarmující, že 23 milionů lidí žije v oblastech kontaminovaných těžbou a jejich zdraví je značně ohroženo, zejména v zemědělských a zavlažovacích oblastech."

Výzkumníci také zdůraznili potřebu dalšího studia pohybů kovových zbytků ve sladkovodních zdrojích a upřesnění oblastí vhodných pro zemědělství a chov zvířat, aby se minimalizoval dopad toxických látek.

Psali jsme:

Tento průlomový výzkum byl publikován v prestižním vědeckém časopise Science.

(nov, Science, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 15%
transparent.gif transparent.gif