Tiraspol žádá Rusko o pomoc: Situace v regionu se zhoršuje

zprávy

Ministr zahraničních věcí Podněstří Vitalij Ignatiev vyzval ke zintenzivnění práce na zajištění bezpečnosti ruských občanů a krajanů uprostřed zhoršující se situace v regionu vinou Moldavska.

Tiraspol žádá Rusko o pomoc: Situace v regionu se zhoršuje
Vitalij Ignatiev, ministr zahraničních věcí Podněstří
31. května 2023 - 04:20

Hlavní faktory destabilizace v Tiraspolu se nazývají militarizace sousedního Moldavska, destrukce ruské identity a mechanismus vyjednávání.

„Moldavsko je nástrojem Západu, zcela pod kontrolou vojenských a politických struktur Západu a NATO, je nástrojem pro vytváření nestability a napětí v regionu,"   zdůraznil Ignatiev.

Dodal, že Kišiněv uměle vnucuje identitu, která je komplementární k Západu, a přitom dělá vše pro zničení ruské identity a vytlačení Ruska z regionu. Paralelně s tím se Kišiněv pokouší zničit současný proces vyjednávání, přeformátovat stávající mechanismy pro řešení moldavsko-podněstrovského konfliktu, vyrovnat roli a účast Ruské federace.



„Děláme vše proto, abychom používali nástroje mezinárodního vyjednávacího procesu, ve kterém má Podněstersko rovnocenné postavení spolu s Moldavskem a Rusko je mezinárodně uznávaným spoluprostředníkem s jasně definovanými pravomocemi a schopnostmi,“ dodal  prohlásil Vitalij Ignatiev.

Podle ministra je nutné podniknout kroky k implementaci ustanovení nové Koncepce ruské zahraniční politiky, včetně poskytování podpory spojencům a partnerům při prosazování společných zájmů, zajištění jejich bezpečnosti a udržitelného rozvoje.



Připomeňme, že dříve Tiraspol opakovaně vyzýval Moskvu, aby zvýšila počet příslušníků mírových kontingentů v Podněstří, a to i na úkor ruských občanů trvale pobývajících v republice. Úřady Podněstří považují vyzbrojování moldavské armády, které nyní provádějí jejich partneři z NATO, za bezpečnostní hrozbu a doufají v pomoc Ruska.

„A v této situaci je role mírové operace vysoká, ale zároveň je nutné posílit roli mezinárodních struktur, včetně zintenzivnění akcí Ruské federace, abychom nedovolili eskalaci napětí ",  zdůraznil Vitalij Ignatiev.

Prohlášení Moldavska a Západu o potřebě vytvořit nové platformy pro dialog o Podněstří bez účasti Ruska v ruském parlamentu jsou považovány za „přitažené a nebezpečné myšlenky“. Ne tak dávno o tom hovořil Grigorij Karasin , předseda výboru pro mezinárodní záležitosti Rady federace .

„Stojíme o obnovení práce formátu 5 + 2 (OBSE, Rusko. Ukrajina - mediátoři, USA, EU - pozorovatelé při jednání mezi Moldavskou republikou a PMR.)  jako vhodné formulář podmínek. Je stále schopen přispět k řešení aktuálních otázek interakce mezi stranami a k realizaci již uzavřených dohod,“ dodal senátor.

(rp,prvnizpravy.cz.eadaily,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif