Tisíce hlasů pryč! Válek pobouřil veřejnost

zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vyvolal velký rozruch svou výzvou, aby lidé s příznaky covidu nechodili k volbám. V izolaci je v současnosti na deset tisíc voličů. 

Tisíce hlasů pryč! Válek pobouřil veřejnost
Vlastimil Válek
21. září 2022 - 16:58

Na internetu od nich ministr schytává jednu kritiku za druhou. Vláda podle některých používá covid k zamezení možnosti volit, protože se bojí. A samozřejmě padají tipy, co dělat, aby nikomu nebylo právo volit upřeno.

Válek skrze sociální sítě v pondělí vyzval, aby lidé s příznaky nákazy covidu-19 nechodili k nadcházejícím volbám. Mohli by tím podle jeho slov ohrozit ostatní občany, zejména pak členy volebních komisí. V loňských volbách do Sněmovny přitom mohli volit i lidé v izolaci, letos pro ně však speciální podmínky vytvořeny nejsou.

V této souvislosti se mnozí občané pozastavují, proč vláda neučinila včas patřičná opatření, aby lidé mohli k volbám bez problému dorazit. Že v tomto období budou tisíce lidí muset být doma s covidem, bylo více než předvídatelné.

Sociální sítě tak zaplavily diskuse šokovaných voličů. Padají i podezření, že vláda covid zneužívá ve snaze nenechat ve volbách potopit strany vládní koalice, které je značnou částí voličů často vyčítáno, že současnou krizi nezvládá a pro lidi stále nedělá dost. Právě v komunálních volbách s ní nespokojení lidé plánují zúčtovat.

Podobné názory zaznívaly například na Twitteru České televize, která Válkovo prohlášení sdílela. „Koalice SPOLU by nejspíš uvítala, aby k volbám přišlo pouze těch 12 000 občanů, kteří sympatizují s Petrem Fialou...? U zbytku národa to mají rozlitý...,“ usoudila ve svém příspěvku do diskuse Alena Šírová.



Nielsen (PRO): Zachovejme si zdravý selský rozum

Ze židle Válek zvedl i právníka Tomáše Nielsena, který vyzývá k zachování zdravého selského rozumu: „Já bych to řekl jinak – před volbami si nedělejte PCR testy. Rýma není důvod, abyste byli zbaveni svého základního práva – práva volit. Zachovejme si, prosím, zdravý selský rozum,“ napsal.

Voliči v izolaci podle zákona nemůžou volit ani k nim nemůže komise s přenosnou urnou. V loňském a předloňském roce volit mohli za speciálních podmínek, jelikož vláda přijala speciální „covidový“ volební zákon. Ten stanovil existenci volebních míst v režimu drive-in a speciálních hlasovacích schránek pro nakažené. Letos jej nová vláda ale nepředložila.

(svob., prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?