Tvrzení, že sankce více poškozují Rusko než Německo je absurdní

zprávy

Poslanec Bundestagu z Die Linke Sören Pellmann označil za absurdní tvrzení, že západní sankce poškozují Rusko více než Německo, a vyzval německou vládu, aby nezávisle posoudila škody vyplývající ze stávajících opatření, píše v neděli 21. srpna Der Spiegel s odvoláním na agenturu dpa.

Tvrzení, že sankce více poškozují Rusko než Německo je absurdní
Sören Pellmann, německý poslanec
22. srpna 2022 - 07:20

Poslanec již dříve obdržel odpověď na žádost Spolkového ministerstva hospodářství a ochrany klimatu Německa, které uvedlo, že sankce uvalené Západem proti Rusku jsou „účinné“ a hospodářský pokles v Ruské federaci v letošním roce by mohl být až 15 %.

„Ruská ekonomika je na sankce velmi citlivá, z dlouhodobého hlediska povedou opatření ke zhoršení situace. Podle propočtů se v Rusku očekává recese, HDP v roce 2022 klesne o 6-15 %, “ uvádí v reakci německé ministerstvo hospodářství.

Poslanec však toto hodnocení zpochybnil a poznamenal, že tvrzení o bolestivém účinku sankcí na Rusko jsou „absurdní“. „Skutečnost, že spolková vláda nadále tvrdí, že sankce poškodí Rusko více než Německo, je absurdní," řekl Pellmann. Poznamenal také, že ruský prezident Vladimir Putin téměř netrpěl opatřeními zaváděnými Západem, zatímco Německo, a zejména východ země, účinek sankcí „plně“ pocítily. Politik také vyzval k nezávislému a poctivému výpočtu účinku sankcí a dodal, že nástup devastace v Německu, ničení soukromých domácností, stejně jako pokles průmyslové výroby „Ukrajině nepomůže“.



Nutno podotknout, že čtenáři Der Spiegel většinou souhlasili s poslancem za levicovou stranu, pochybovali rovněž o nestrannosti a spolehlivosti údajů německého ministerstva hospodářství.

„Co mohou říci úředníci? Uznat, že sankční politika Západu selhala a poškozuje samotné Evropany? Je zřejmé, že nemohou označit opatření, která zavedli, za neúčinná,“  uvedl jeden čtenář.

„Je jasné, že sankce fungují. Přitom pracují více než efektivně. Jen trochu špatným směrem, kterým to bylo zamýšleno, “

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto.arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif