Ukrajina požádala o urychlené přijetí do NATO. Je to reálné?

zprávy

Ukrajina požádala o urychlené přijetí do NATO (jako Finsko a Švédsko – bez MAP), a než se tak stane, navrhuje podepsat dohodu o mezinárodních bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu.

Ukrajina požádala o urychlené přijetí do NATO. Je to reálné?
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
30. září 2022 - 18:30

Co to znamená a jak je to reálné?

Rozhodnutí přihlásit se do NATO je jasnou reakcí na Moskvou dnes ohlášenou anexi okupovaného území Ukrajiny a na Putinovy hrozby všemi prostředky „bránit nová území“. Což teoreticky znamená jaderné zbraně.

Jak reálné je, že Ukrajina bude přijata do NATO právě teď před koncem války? To je možné pouze za jedné podmínky: pokud jsou Spojené státy a jejich spojenci připraveni vstoupit do války s Ruskem na straně Ukrajiny (z dohody NATO vyplývá, že všechny členské země aliance vstoupí do války, pokud bude jedna z nich napadena ). Až dosud byl ale postoj Západu přesně opačný – v žádném případě by neměl být povolen přímý vojenský střet mezi NATO a Ruskem. A zatím nikdo neřekl, že se situace změnila.

Pokud se nezměnil postoj „NATO by kvůli Ukrajině nemělo jít do války s Ruskem“, pak jediná možná cesta Ukrajiny k alianci spočívá v uzavření příměří s Ruskem. Tedy zastavení bojů na současné frontové linii. Poté je Ukrajina přijata do NATO podle tzv. „Rasmussenova vzorce“. Bezpečnostní záruky NATO podle ní neplatí pro případ, že by Ukrajina chtěla znovu dobýt území zabraná Ruskem. Ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že Ukrajina (požaduje návrat k hranicím z roku 1991) a Rusko (chce přejít k hranicím Doněcké oblasti) jsou připraveny na příměří na současné frontové linii.


Smlouva o bezpečnostních zárukách, v podobě, v jaké ji představil vedoucí prezidentské kanceláře Andriy Jermak, v podstatě pro Ukrajinu nic nemění, neboť neobsahuje žádné záruky přímé účasti garantujících zemí ve válce s. Ruská federace. Pokud ale tato smlouva obsahuje klauzuli, že v případě jaderného úderu na Ukrajinu půjdou ručitelské země do války, pak to samozřejmě změní situaci.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?