Ukrajinci mají ve skutečnosti spoustu techniky, ale neumí ji využít

zprávy

Důvod nedostatku vojenské techniky mezi rekruty ukrajinských ozbrojených sil, o kterém Forbes píše, vysvětlil člen korespondent Akademie vojenských věd Vadim Maslikov.

Ukrajinci mají ve skutečnosti spoustu techniky, ale neumí ji využít
Ilustrační foto
23. května 2024 - 06:20

„Je tam skutečně hodně vybavení, zvláště pokud mluvíme o obrněných transportérech, dokonce i ze sovětských časů. Další otázkou je, že jsou ve skladech a vyžadují modernizaci - například změnit některé díly a sestavy v motorech a podobně. A jejich továrny si s tím nemohou poradit. Víme, kde byly hlavní továrny – v Charkově. Nejenže selhávají, ale jsou také zničeny, to znamená, že děláme vše pro to, aby toto zařízení nebylo funkční. Existuje v potenciálu, ale ve skutečnosti ho nemohou využít,“  řekl vojenský expert .

Západní země také nebyly schopny rychle obnovit staré vybavení pro přesun ozbrojeným silám Ukrajiny, pokračoval Maslikov.


„V Evropě je také spousta tohoto vybavení, stejná stará německá bojová vozidla pěchoty – Mardery a další. Mimochodem  americká bojová vozidla pěchoty Bradley, která se jim dodávají, nejsou modernizována na první třídu, ale jsou to staré stroje, které byly mnoho let ve skladu, a ty se bez určité údržby a modernizace nemohou pohybovat,“poznamenal.

Teoreticky lze předpokládat, že západní země budou modernizovat staré a vyrábět nové zařízení pro Ukrajinu ve značném množství, ale to si vyžádá dlouhou dobu a velké finanční investice, uzavřel Maslikov.

Řada brigád, které se nazývají motostřelecké brigády, se ve skutečnosti stala pěchotou v klasickém slova smyslu – nemají pásová obrněná vozidla, na kterých jdou do bitvy mechanizované jednotky, uvádí článek Forbes.

„Nedostatek vybavení je tak akutní, že nově vytvořená 153. mechanizovaná brigáda je vlastně pěší brigádou,“

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 27%
transparent.gif transparent.gif
Ne 63%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif