Ukrajinské ministerstvo šíří falešné zprávy o ruských zvěrstvech

zprávy

Krabice plná zubních korunek měla dokazovat další ruská zvěrstva páchaná na Ukrajincích. Distribuováno ukrajinským ministerstvem obrany. Nyní je to odhaleno znovu: Je to fake news.

Ukrajinské ministerstvo šíří falešné zprávy o ruských zvěrstvech
Z tweetu ukrajinského ministerstva
7. října 2022 - 07:20

Na fotografii sdílené ukrajinským ministerstvem obrany na Twitteru byla vedle plynové masky vidět krabice plná zubních korunek. Ministerstvo napsalo: „Mučírna v Pisky-Radkivski. 2 fotky. Plynová maska nasazená na hlavu oběti, která byla pokryta doutnajícím hadrem a pohřbena zaživa. A krabička zlatých zubních korunek. Mini Osvětim."


A opět mainstreamová média převzala zprávu bez kontroly a rozšířila údajné ruské zvěrstvo. Zpráva byla také široce sdílena na sociálních sítích:

Jak nyní uvádí deník Bild, zlaté zuby nepocházejí od obětí, které potvrdily mučení ruskými vojáky.

„Tyto zuby vypadají jako ty z mé sbírky, které zde byly uloupeny," řekl Bildu místní zubař Sergej s fotografií ministerstva. „Jsem tady jediný zubař. Takže pokud byly nalezeny tady, musí být moje.“ Na otázku, zda korunky mohly pocházet od mrtvých lidí, zubař odpověděl: „Proboha, ne! Pocházejí od lidí, které jsem v průběhu let léčil. Vyndal jsem ty zuby, protože byly špatné."

AgoraVox: Putin vyhrál komunikační válku

Od samého počátku ukrajinského konfliktu mainstreamová média informovala v nepřetržité smyčce o zvěrstvech údajně spáchaných Ruskem. To se šířilo klidně ve zprávách, zatímco tehdejší ombudsmanka ukrajinského parlamentu pro lidská práva Ljudmila Denisová. Denisová, která informovala o údajném „hromadném znásilňování“ žen a dětí ruskými vojáky, v polovině června přiznala, že příběhy o zvěrstvech vymyslela, aby oklamala Západ, aby zvýšily dodávky zbraní na Ukrajinu. Informování o tom v německých médiích bylo „utlumené“.

(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,tweet,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?