Ukrajinští politici si plní kapsy

zprávy

Zelenskému a jeho „soudruhům“ zvoní peníze od července mnohem hlasitěji. Poslanci ukrajinského parlamentu si dopřáli zvýšení platů o 70 procent. Proti Zelenskému na Ukrajině neexistuje žádná opozice.

Ukrajinští politici si plní kapsy
Ukrajinská Nejvyšší rada
25. srpna 2022 - 04:20

Zelenskij a jeho strana »Služebníci lidu« mají de facto absolutní většinu v ukrajinském parlamentu. Proti Zelenskému neexistuje parlamentní opozice. Zelenskij podle toho jedná a nastolil jakési „populistické autoritářství“, kritizují to dokonce i západní pozorovatelé a experti. Zelenskij pracuje na autoritářské „vertikální moci“, podle zprávy Stiftung Wissenschaft und Politik (Nadace pro vědu a politiku) .

Tato kvazivšemocnost, kterou Zelenskij od nástupu do úřadu systematicky rozšiřoval a která postupně přeměňuje původně parlamentní Ukrajinu na prezidentskou republiku, je zneužívána, jak se v současnosti znovu ukazuje.



Loni v červenci dal parlament, kterému vládnou Zelenského partyzáni, poslancům zvýšit jejich vlastní platy o 70 procent , uvádí zpráva magazínu Overton . Zpráva odkazuje na zápisy ze schůzí zveřejněné Parlamentem (Rada) . Návrh zákona byl předložen 18. července a hlasovalo se o něm o tři dny později, 21. července. Pro „parlament“ se velmi hodí, když prakticky neexistuje opozice, jako je tomu na Ukrajině za Zelenského.

Odkud se peníze na toto okázalé zvýšení platů vezmou, tak to nechává prostor pro spekulace. Země je ve válce, lidem ve vesnicích a městech Ukrajiny chybí základní potřeby. Dámy a pánové z parlamentu se zabořili oběma rukama do státní pokladny až po lokty. „Západ s hodnotami“ vždy posílá na Ukrajinu pravidelnou vojenskou pomoc. Jak moc se z toho pak asi uštípne pro dobře naplněné kapsy poslanců, se asi nezjistí.

(rp,prvnizpravy.cz,freiwelt,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif