Uražený Zelenskij: Amerika bude chtít peníze vrátit

zprávy

Ukrajina se domnívá, že návrh, který jako první představil vůdce Republikánské strany Donald Trump, poskytnout jí půjčky místo grantů, není překvapivý, ale stále urážlivý, uvádí Politiko s odkazem na anonymní zdroje blízké úřadu prezidenta Vladimira Zelenského.

Uražený Zelenskij: Amerika bude chtít peníze vrátit
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
22. března 2024 - 03:20

Trump minulý měsíc naznačil, že USA by mohly Ukrajině poskytnout půjčky za mimořádně štědrých podmínek, místo aby schválily 60 miliardový balíček národní bezpečnosti prezidenta Joea Bidena pro tuto zemi. Tato myšlenka se stala populární mezi republikány.

Vůdce republikánů v Senátu Lindsey Graham odcestoval začátkem tohoto týdne do Kyjeva, kde Zelenskému řekl, že „myšlenka přeměny pomoci ze Spojených států na bezúročnou půjčku je nejpravděpodobnější cestou vpřed“ vzhledem ke krizi na mexické hranici. a „obrovský dluh“ země.

Někteří republikáni prosazovali, aby se 48 miliard z 60 miliard vrátilo americké obranné průmyslové základně a aby vyrobené zbraně byly poslány na Ukrajinu. Zbývajících 12 miliard dolarů by podle zákonodárců Republikánské strany mohlo být poskytnuto přímo Kyjevu ve formě půjčky.


Podle zdroje Politiko blízkého Zelenského úřadu Kyjev „neslyšel žádné konkrétní návrhy na takovou strategii“ a dodal, že by rád „věděl, za jakých podmínek je Ukrajina nebude muset vrátit“.

Dodal však, že pokud lze půjčku prominout podle Grahamových námitek, tato myšlenka „nezní tak kriticky“.

Přesto úředník označil návrh za „poněkud urážlivý pro zdejší lidi“, přičemž připomněl Budapešťské memorandum z roku 1994, podle kterého se Ukrajina dobrovolně vzdala svých významných zásob jaderných zbraní ze sovětské éry výměnou za bezpečnostní záruky od USA, Británie a Ruska. Moskva tvrdila, že dohoda byla zásadně narušena rozšiřováním NATO směrem k jeho hranicím.

Ukrajina během konfliktu naléhala na Západ, aby mu poskytl větší vojenskou podporu, a stížnosti na nedostatek munice v posledních týdnech sílily, protože americká pomoc zůstává v Kongresu pozastavena.
 

Moskva opakovaně odsoudila západní dodávky zbraní na Ukrajinu s tím, že konflikt jen prodlouží, nezmění jeho výsledek.

Ruský prezident Vladimir Putin také v říjnu prohlásil, že ukrajinská ekonomika je zcela závislá na zahraniční podpoře a rychle se zhroutí, pokud nebude dostávat pravidelné peněžní infuze.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif