USA přesouvá ukrajinský výzkum biologických zbraní do Čech a Bulharska

zprávy

Rusko má konkrétní důkazy, že USA spěchají s přesunem svých nedokončených programů biologických zbraní z Ukrajiny do zemí bývalého Sovětského svazu, pobaltských zemí a  také do Bulharska a České republiky.

USA přesouvá ukrajinský výzkum biologických zbraní do Čech a Bulharska
Ilustrační foto
12. září 2022 - 09:01

Pro Rusko je to vojenská hrozba a ohrožení veřejného zdraví v postižených oblastech. Moskva také vyšetřuje možné zapojení USA do původu koronaviru, píše se na rakouském webu wochenblick.

Americké laboratoře mají být z Ukrajiny přemístěny mimo jiné do Bulharska a České republiky. Ruský velitel vojenské radiochemické a biologické ochrany (RHBZ), generálporučík Igor Kirillov, je znepokojen rozšiřováním sítě biolaboratoří, v nichž lze vyrábět komponenty biologických zbraní: „Na rozdíl od jaderných zbraní vyvinutých USA o nasazení na území partnerských zemí NATO, taková alianční politika v biologické oblasti umožňuje nekontrolovaný přístup k našim hranicím,“ uvedl.

V současnosti je na hranicích s Ruskem více než 50 biolaboratoří, které jsou modernizovány z amerických fondů, řekl Kirillov. Představil přehled americké sítě biolaboratoří a související dokumenty.

Příprava války s biologickými zbraněmi

Kirillov také poukázal na to, že již 15. prosince 2021, tedy před ruskou speciální operací na Ukrajině, pověřil Kyjev tureckého výrobce dronů „Bayraktar“, aby vybavil některá bezpilotní letadla (UAV) aerosolovými sprejovými systémy schopnými pracovat s až 20 litry látky.

„S dosahem UAV až 300 km a jejich vybavením kontejnery (na biologické zbraně) Kyjev vytvořil masivní hrozbu na ruském území," řekl Kirillov.

V USA byl také podán patent na dron, který dokáže šířit hmyz infikovaný nebezpečnými patogeny. Takové zařízení už musí existovat a může se používat, předpokládal Kirillov. Podle popisu patentu může být zařízení použito k zabíjení nebo zneškodňování nepřátelských jednotek, aniž by došlo k poškození americké armády.



Jsou USA původcem koronaviru?

Pokud jde o původ koronaviru, Kreml se domnívá, že může být zapojena americká agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID). Podle Kirillova USAID spustilo program PREDICT již v roce 2009, jehož cílem je studovat nové hrozby nemocí u jejich zdroje. Byly také zkoumány nové kmeny korony a byli chyceni netopýři, kteří přenášeli virus. V březnu letošního roku Rusko s příslušnými dokumenty oznámilo, že na Ukrajině existuje síť více než 30 laboratoří na biologické zbraně z popudu amerického ministerstva obrany (Pentagonu).

Mimo jiné se objevují jména Baracka Obamy a syna amerického prezidenta Joea Bidena Huntera. Laboratoře pracovaly především s patogeny moru, antraxu, záškrtu, úplavice a brucelózy. Celkové výdaje USA na to přesáhly 250 milionů dolarů. Všechny tyto studie byly klasifikovány. Omezený přístup měli i ukrajinští specialisté.

Rusko předkládá OSN důkazy

Rusko v těchto amerických aktivitách vidí porušení Mezinárodní úmluvy o biologických zbraních a hodlá je předložit odpovědnému úřadu OSN v Ženevě. Ve Washingtonu se už proto šíří nervozita, říkají ruské zdroje. Kirillov věří, že jedním z důvodů, proč USA stále více převádějí svůj výzkum biologických zbraní na civilní specializované agentury, je udržet jeho agenturu pro prevenci hrozeb (DTRA) mimo palebnou linii, která by se pak mohla stát předmětem vyšetřování. Je tomu tak například ve střední Asii, kde tyto programy ovládá americké námořnictvo.

(rp,prvnizpravy.cz,wochenblick,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif