USA se připravují na potenciální arktické konflikty s Ruskem a Čínou

zprávy

Zatímco jednotky aktivní služby cestovaly do vzdálených končin Kanady a Norska, aby si zvykly na boj v hlubokém sněhu a třeskutých mrazech, v lednu členové Národní gardy otestovali své dovednosti v chladném počasí v severním Michiganu.

USA se připravují na potenciální arktické konflikty s Ruskem a Čínou
Dan Hokanson, šéf úřadu Národní gardy
31. ledna 2023 - 04:20

O víkendu skončilo první cvičení Northern Strike 23, 10denní cvičení Národní gardy s kombinovanými zbraněmi. Toto je šestý rok, kdy garda pořádá akci, která je součástí snahy americké armády připravit se na vojenskou konfrontaci v Arktidě, kde se s táním ledu stávají vodní cesty splavnější a země jako Čína a Rusko zvyšují svou vojenskou přítomnost.

„Když se podíváte na mapu ze severního pólu, uvidíte, jak blízko jsou všechny tyto země," řekl ve čtvrtek armádní generál Dan Hokanson, šéf úřadu Národní gardy pro Military Times. „A také vidíte rozlehlost Arktidy. A když se podíváme na rostoucí teploty a další přístup do Arktidy, některé z těchto scénářů by téměř nikdo nepřipravoval, protože jsou tak obtížné , ale nyní začínáme vidět, jak se další země do těchto oblastí přesouvají. A bude tam konkurence."

Kromě protivníků, jako je Rusko a Čína, v Arktidě operují spojenci z NATO jako Norsko, tedy země, které by USA byly povinny v případě konfrontace podporovat.

„Musíme být schopni tam jet, ať už se ten potenciální boj odehrává, a musíme tam zajistit přítomnost,“ dodal Hokanson. „Musíte být schopni tam jít, a ne tam jen jít a přežít - jít tam, operovat a prosperovat."


V rámci své čtvrteční návštěvy Hokanson absolvoval několik nácviků střelby houfnice M777, jedné ze zbraní NATO, která přispěla k odražení ruské invaze na Ukrajinu.

Hlavním cílem cvičení bylo polní dělostřelectvo, přičemž členové 20. skupiny speciálních sil spolupracovali s předsunutými pozorovateli spolu s ženijní četou, která pomáhala budovat provizorní palebné základny a udržovat silnice.



Na místě byli také příslušníci lotyšských speciálních jednotek, pravidelný účastník Northern Strike a země silně varovaná před ruskou vojenskou expanzí.

„Žijí dnes, žijí tu po generace. A v mnoha případech je tato hrozba přítomna i dnes,“ řekl Hokanson. „A vidíte stav nouze a jejich podporu Ukrajině. Ale pak také zaměření – ‚Hele, musíme být připraveni, kdyby se něco stalo podél naší hranice.‘ Je to svým způsobem občanská nouze.“

Během úterní tiskové konference řekl novinářům, že předsednictvo má v úmyslu nejen rozšířit svou cvičební a výcvikovou rotaci, ale modernizovat svou brigádní a divizní strukturu, aby více odrážela aktivní službu armády.

Myslím, že největší věc, kterou jsem si z dneška vzal, je, že říkáme, že potřebujeme působit v nejsložitějších podmínkách... a myslím, že to, co jsme dnes viděli, je, že si naši gardisté uvědomili, že... Arktida je důležité prostředí,“ Hokanson řekl Military Times. „A musíme využít každou příležitost k tomu, abychom skutečně trénovali v prostředích, v kterých nemusíme být vystaveni po celou dobu – jen abychom si pamatovali, že tam můžeme operovat.“

(rp,prvnizpravy.cz,militarytimes,foto:arch.)
 



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif