USA umístily v Evropě výsadkovou divizi „Screaming Eagles“

zprávy

Vojáci americké výsadkové divize míří do Evropy, aby se podíleli na „ochraně východního křídla NATO“. Nasazení jednotek 101. výsadkové divize přezdívané „Screaming Eagles“ oznámila americká mise při NATO, informuje agentura Associated Press .

USA umístily v Evropě výsadkovou divizi „Screaming Eagles“
Ilustrační foto
13. srpna 2022 - 04:20

Zpráva říká, že do zemí NATO – Rumunska, Bulharska, Maďarska a Slovenska bude vysláno asi 2400 vojáků, aby „uklidnili naše spojence a odradili naše protivníky“.

„Po 80 letech se 101. výsadková divize vrací do Evropy“, píše se ve zprávě.

Posílení přítomnosti NATO v Evropě přichází v době obav v západních metropolích, že by se boje mohly rozšířit za Ukrajinu a vést k větší konfrontaci mezi Severoatlantickou aliancí, která zahrnuje 30 zemí, a Ruskem, podotýká AP.



Jak uvedl EADaily , Kyjev nadále dostává od Washingtonu a dalších západních partnerů zbraně v hodnotě miliard dolarů. Tento týden USA oznámily svůj dosud největší zbrojní balíček pro Ukrajinu v rámci takzvaných prezidentských pravomocí. Balíček v hodnotě 1 miliardy dolarů bude zahrnovat munici pro vysoce mobilní dělostřelecké raketové systémy HIMARS, munici pro raketové systémy země-vzduch NASAMS a až 50 obrněných vozidel M113. Oznámení z minulého pondělí zvyšuje celkovou vojenskou pomoc USA poskytnutou Ukrajině od loňského roku na 9,8 miliardy dolarů.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?