USA vypracovaly mírový plán, Kyjev i Moskva ho odmítly

zprávy

Spojené státy vypracovaly mírový plán na vyřešení ozbrojeného konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem, který byl stranám předložen v polovině ledna.

USA vypracovaly mírový plán, Kyjev i Moskva ho odmítly
William Burns, šéf CIA
3. února 2023 - 07:20

Podle článku Neue Zürcher Zeitung (NZZ) tento plán oběma stranám představil šéf americké Ústřední zpravodajské služby William Burns.

Za tímto účelem vyslal americký prezident Joe Biden Burnse do Kyjeva a Moskvy, kde vyjádřil mírovou iniciativu Washingtonu. Jeho podstatou bylo převedení asi 20 procent území Ukrajiny na ruskou stranu výměnou za mír.



Jak je uvedeno v článku, obě strany takové podmínky vyrovnání odmítly. Ukrajina se nechtěla vzdát území, zatímco Rusko věří, že se jim v dlouhodobém horizontu podaří vyhrát válku a obsadit ještě více území.

Po neúspěchu Burnsovy mise souhlasil americký prezident Joe Biden s podmínkami německého kancléře Olafa Scholze a oznámil předání tanků Abrams ukrajinské armádě. To umožnilo Scholzovi dát povolení k dodávce tanků Leopard, píší noviny.


NZZ také uvádí, že podle představitelů německé zahraniční politiky se Biden chtěl vyhnout vleklé válce na Ukrajině. V samotném vedení USA však v této otázce nepanuje jednota.

Zejména americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a šéf CIA William Burns chtějí co nejdříve ukončit válku a zaměřit se na problém Číny.

Opačný názor sdílí šéf ministerstva zahraničí Anthony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin. Domnívají se, že Rusko údajně „ničí mezinárodní bezpečnostní systém“ a prosazují aktivnější vojenskou podporu Ukrajině.

(rp,prvnizpravy.cz,nzz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?