USA: Za válku v Iráku se nebudeme omlouvat. Hleďme dopředu!

zprávy

Spojené státy hodlají ve vztazích s Irákem hledět dopředu a nehodnotit minulé chyby. Na brífinku to uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Vedant Patel.

USA: Za válku v Iráku se nebudeme omlouvat. Hleďme dopředu!
Vedant Patel, mluvčí ministerstva zahraničí
22. března 2023 - 04:20

Byl dotázán, zda USA vyvodí závěry a hodnocení k 20. výročí invaze.

„Naše administrativa je odhodlána dívat se dopředu při jednání s Irákem," řekl Patel.

Zdůraznil, že ve vztazích s Irákem se Spojené státy zaměřují na mládež a očekávají, že rozšíří spolupráci s Bagdádem nad rámec bezpečnostních otázek.

„20 let a USA a Irák pokračují v budování strategického partnerství," řekl Patel.

 
20. března 2003 zahájily Spojené státy a jejich spojenci operaci Shock and Awe, vojenskou operaci zaměřenou na svržení režimu iráckého vůdce Saddáma Husajna. Záminkou k zásahu, který se uskutečnil bez posvěcení Rady bezpečnosti OSN, bylo obvinění, že stát údajně vlastní zásoby zbraní hromadného ničení. V důsledku toho se údaje amerických zpravodajských služeb ukázaly jako nepravdivé. Válka měla za následek smrt více než 100.000 civilistů, eskalovala konflikt mezi sunnity a šíity, vytvořila chaos v Iráku a vytvořila půdu pro vznik Islámského státu.



V únoru je tomu přesně 20 let, co americký ministr zahraničí Colin Powell dal záminku k invazi do Iráku tím, že ukázal Radě bezpečnosti OSN nepochopitelnou zkumavku. Později Powell přiznal, že ukázal zkumavku pro přesvědčivost. nebyl to důkaz nebezpečných zbraní v Iráku.

Nedávno západní tisk napsal, že mnoho zemí světa neodsuzuje Ruskou federaci za válku na Ukrajině právě kvůli americké invazi do Iráku.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?