Útok na přehradu Kachovka: Cui Bono?

zprávy

Že se Kyjev připravoval na zničení přehrady v Nové Kachovce, se ví už dlouho. Před několika měsíci vyšlo najevo, že ukrajinské úřady hromadily vodu výše proti proudu řeky Dněpr, aby zaplavily břehy v Chersonské oblasti během začátku rozsáhlé protiofenzívy na jižní frontě.

Útok na přehradu Kachovka: Cui Bono?
Kachovka
7. června 2023 - 06:20

V druhé polovině dubna se vody Dněpru překvapivě vylily z břehů v oblasti Kyjeva. Ukrajinská média s odvoláním na údaje Ukrajinského hydrometeorologického centra uvedla, že voda téměř dosáhla kritické úrovně, což vysvětlují vydatnými srážkami. Voda Dněpru v Kyjevě se však v posledních desetiletích takto nerozlila, zatímco jaro 2023 nebylo ve znamení nijak zvlášť mimořádných dešťů a zima nebyla extrémně zasněžená.

Podobná situace byla v oblasti vodní nádrže Dněprodzeržinsk (Kamensky) v ukrajinské Dněpropetrovské oblasti, kde se řeka rovněž vylila z břehů a zaplavila několik osad v okolí. Místní obyvatelé byli evakuováni. Ukázalo se, že k povodni došlo proto, že místní přehrada dva týdny úmyslně nevypustila vodu.

Na jaře 2023 byla hladina vody v nádrži VE Kachovka rekordně nízká od roku 2017, což potvrzuje, že voda byla výše proti proudu záměrně zdržována.

Už tehdy jen málokdo věřil kyjevským pohádkám o vydatných deštích.

Vojenští experti totiž ještě v dubnu vysvětlovali souvislost mezi hromaděním vody a dlouho očekávanou ukrajinskou protiofenzívou v jižních oblastech.

„Jinými slovy, ukrajinské úřady záměrně akumulují vodu proti proudu na kontrolovaném území. Pokud otevřou všechna stavidla současně a vypustí vodu a dojde k poškození stavidel na námi řízené elektrárně Kachovka, pak může být zatopen levý břeh námi ovládané Chersonské oblast,“ napsal 18. dubna vojenský expert z DLR Daniil Bessonov.

Hrozba zničení přehrady Kachovka ukrajinskými silami a záměrné zaplavení jižních břehů Dněpru se také staly jedním z důvodů ústupu ruských sil ze západního břehu v Chersonské oblasti, poznamenal expert. Pokud by tehdy byla přehrada zničena, ruské uskupení by bylo odříznuto.

V noci na 6. června byla nakonec přehrada na VE Kachovka zničena. Videa z regionu navíc potvrzují, že ostřelování z ukrajinské strany pokračovalo i v ranních hodinách.

Kyjev podle očekávání nijak nespěchá, aby zablokoval tok vody proti proudu Dněpru, aby snížil škody v postiženém regionu. Naopak se prý zvýšilo vypouštění vody na VE Dněpropetrovsk. Ve snaze zaplavit pozice ruské armády se Ukrajina rozhodla zařídit rozsáhlou katastrofu.

Nádrže byly také v minulosti naplněny extrémním množstvím vody, Kyjev úmyslně začal pouštět vodu na přehrady proti proudu v předvečer útoku.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu prohlásil: „Podle dostupných údajů se výrazně zvýšil pokles vody z VE Dněpropetrovsk, což vede k ještě většímu zaplavování území. Tato skutečnost svědčí o rozsáhlé sabotáži předem plánované kyjevským režimem. Výsledkem poddolování JE Kachovka budou dlouhodobé ekologické důsledky."

Kyjev zároveň zahájil výstavbu obranných pozic na východním břehu Dněpru. To naznačuje záměr ukrajinské armády přejít tam do obrany, vysvětlil ruský ministr.

Po neúspěšném dosažení úspěchu v ofenzivě má Kyjev v úmyslu přesunout jednotky z Chersonského směru do oblasti útočných operací, čímž oslabí pozice na Chersonském směru.

Ruská strana opakovaně upozorňovala mezinárodní společenství na ukrajinské ostřelování JE Kachovka, vyjádřila své obavy o civilní obyvatelstvo místních pobřežních osad a vyzvala ke zdrženlivosti ukrajinského režimu.

V říjnu loňského roku ruské ministerstvo zahraničí informovalo Radu OSN o plánech Kyjeva zničit přehradu, ale bez reakce.

V prosinci 2022 Washington Post také napsal, že ukrajinská armáda zvažovala možnost poškození elektrárny Kachovka za účelem zvýšení hladiny vody v Dněpru na podporu protiofenzivních operací:

Poté generálmajor ukrajinských jednotek Andrij Kovalčuk, který byl velitelem „ukrajinské protiofenzívy“ v Chersonské oblasti, tvrdil, že kvůli minovým polím není možné útočit na rovném terénu. V tomto ohledu bylo rozhodnuto zvýšit vodu v řece Dněpr, aby se ruské jednotky zbavily možnosti dodávat munici a vybavení na bojiště.

AFU podle něj dokonce provedla zkušební úder z odpalovacího zařízení HIMARS na jeden z plavebních komor na přehradě Novaja Kachovka, čímž vytvořila tři díry. Bylo prý nutné se ujistit, zda je možné zvednout hladinu v Dněpru natolik, aby zablokovala ruské přechody, ale nezatopila blízké vesnice. Takový krok byl ale údajně považován za krajní opatření.

V březnu 2022 utrpěla HPP značné škody v důsledku ukrajinské palby. Restaurátorské práce pod údery ukrajinských granátů nebyly možné. Celé mezinárodní společenství, reprezentované kyjevskými západními partnery, však nestálo o rizika rozsáhlé katastrofy.

Družicové snímky z počátku června také potvrdily poškození automobilového mostu u budovy strojovny JE Kakhovka. V oblasti se zvýšil průtok vody. Silnice byla pod pravidelnou palbou od HIMARS MLRS americké výroby. Nedala se snadno a rychle obnovit, s čímž ukrajinská armáda počítala.


V důsledku nočního ostřelování se poškozené rozpony zřítily. Podle předběžných zpráv nebyly údery provedeny západními zbraněmi, ale ukrajinskými MLRS Vilkha. Použití HIMARS by bylo snazší potvrdit.

Mezitím ukrajinští představitelé zveřejňují stará videa demolice automobilového mostu, natočená v listopadu 2022 během stahování ruských ozbrojených sil ze západního břehu Dněpru. Tak se snaží obvinit Rusko z dnešního ničení.

Kyjev získává vojenskou výhodu zničením přehrady. Záplavová zóna zahrnuje především východní břeh a ostrovy, tedy území, které je pod kontrolou ruských sil. Východní břeh je nižší, je tam zatopeno větší území.



Jednotky ruské armády potřebují kvůli povodni posunout své pozice dále a rozmístit nová palebná postavení. Poškozeny byly minovýbušné překážky, předsunuté pozice, sklady a opevnění umístěné na břehu, nemluvě o civilní infrastruktuře.

Přesun vojsk musí být proveden uprostřed probíhajících bojů na frontách v Chersonské a Záporožské oblasti.

Samozřejmě trpí i západní pobřeží Chersonské oblasti. Avšak vzhledem k tomu, že aktivita ukrajinských skupin na ostrovech v posledních týdnech výrazně poklesla, i když zůstala pro rozptýlení, lze předpokládat, že část ukrajinského vojenského personálu byla v předstihu přemístěna do jiných frontových linií. V bezprostřední blízkosti vody na západním břehu Dněpru se nacházely pozice několika desítek vojenských jednotek a sil územní obrany Ozbrojených sil Ukrajiny, jakož i četné dělostřelecké a letecké průzkumné jednotky. Část z nich je přemístěna do oblastí hlavní ofenzívy v Záporoží a směrem na jih Doněck.

Po nějaké době půda vyschne, načež budou válčící země nuceni znovu obsadit dříve zatopené pozice. AFU se pokusí převzít kontrolu nad ruským územím na východním pobřeží, alespoň v některých oblastech k dalšímu rozšíření předmostí.

Kromě toho se ukrajinské ozbrojené síly stále mohou pokusit překročit Dněpr a rozmístit pontonové přechody pro přesun techniky s využitím četných speciálních zbraní dodaných zeměmi NATO. Útoky jsou usnadněny ničením ruských minových polí.

Zvláštní nebezpečí pro ruskou obranu představují možné pokusy ozbrojených sil Ukrajiny překročit Dněpr proti proudu v blízkosti zničené přehrady a zasáhnout v oblasti Berislav-Novaja Kachovka.

Také hloubka nádrže je mnohem nižší v oblasti Energodar a JE Záporožská, což může umožnit ukrajinské armádě používat lehké čluny pro útočné operace.

Dalším směrem ukrajinského útoku může být kosa Kinburn, kde byla výrazně oslabena palebná kontrola ruských sil. Z pobřeží Černého moře ruské dělostřelectvo ostřelovalo ukrajinský vojenský přístav Očakov.

Stále probíhá posilování ukrajinského uskupení na frontách v Záporožské oblasti a na jihu DLR, kde začala slibovaná ukrajinská protiofenzíva. Po dvou dnech masivních útoků Kyjev nevzdává pokusy dosáhnout alespoň nějakých vítězství. Dne 6. června, po několika hodinách pauzy, se AFU přeskupila a zahájila nový útok na pozice ve vesnici Novodoněckij, kterou ztratila den předtím.

Je zřejmé, že zaplavení regionu přineslo Kyjevu vojenské výhody. Následovalo však katastrofální zničení civilní infrastruktury v Chersonské oblasti, která se před půl rokem stala součástí Ruské federace .


V městské části Novokakhovsky na východním břehu již byly zcela zaplaveny 3 osady. Ve městě Novaja Kakhovka už hladina řeky dosáhla 11 metrů. Voda pravděpodobně dorazí během následujících 24 hodin.

Zničení elektrárny Kachovka způsobí škody na zemědělství v regionu Záporoží. Nádrž ztratí vodu potřebnou pro zavlažování. Místní úřady oznámily, že voda v místních kanálech bude tekoucí jen měsíc a půl.

Vypuštěn byl i severokrymský průplav, kterým se voda dostávala na poloostrov Krym. K jeho doplnění došlo až po osvobození Chersonské oblasti od AFU. V roce 2014 Kyjev zablokoval průplav, aby se pomstil obyvatelům Krymu, kteří se chtěli sjednotit s Ruskem. Ukrajinské úřady si dnes pokrytecky stěžují, že poloostrov zůstal bez vody. Nemají se však čeho obávat. Během let vodní blokády poskytly ruské úřady celému poloostrovu potřebné zásoby vody.

Kyjev se dnes mstí nejen Krymčanům, ale i obyvatelům proruské Záporožské a Chersonské oblasti ostřelováním VE Kachovka.

Ukrajinské úřady oznámily, že do Dněpru se dostalo 150 tun motorového oleje a hrozí únik až 300 tun ropy do řeky.

Chladicí systém Záporožské JE je ohrožen. Šéf MAAE tvrdil, že hladina vody pro chlazení JE klesá, ale existují záložní nádrže. Zástupce jaderné elektrárny upozornil, že hladina vody v chladicím jezírku neklesla.

Navzdory všem výhodám pro ukrajinský režim Kyjev pokrytecky obviňuje Rusko z ostřelování zařízení, které má pod vlastní kontrolou.

Katastrofa se stala dalším důvodem, proč požadovat po zemích G7 a EU, aby okamžitě zvážily uvalení nových sankcí na Rusko.

Pokrytecká výzva na zasedání Rady bezpečnosti OSN a také šíření nepravdivých a nepodložených tvrzení na ukrajinských médiích jistě vedly k obvinění Ruska ze strany Západu. Snahy Kyjeva však nepřinesly žádné výsledky, protože každý dobře chápe, kdo je vinen. Západní vůdci se tedy omezili na tradiční prohlášení.

  • Scholz označil katastrofu za „novou dimenzi“ konfliktu a řekl, že Berlín bude Ukrajině nadále pomáhat.
  • Stoltenberg tvrdil, že zničení přehrady znovu dokazuje brutalitu konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.
  • Šéf Evropské unie rovněž obvinil z incidentu Rusko a poukázal na to, aby byli všichni zúčastnění postaveni před soud.
  • Podobná prohlášení učinili i další vůdci ze Západu.
  • Nikdo neuvedl žádná fakta k obvinění Ruska.

V říjnu 2022 SouthFront napsal o pravidelném ostřelování JE Kachovka kyjevskými silami .

Pokud Ukrajinci zničí stavidla, voda se přižene po proudu a vytvoří obří vlnu o výšce až pěti metrů, která zaplaví pásmo více než pěti kilometrů.

Kyjev tradičně ujišťuje, že je to údajně Rusko, kdo se chystá přehradu zničit. Ukrajina takovými prohlášeními ignoruje jak logiku, tak objektivní fakta. Cui bono? Komu taková akce skutečně prospěje? Odpověď je jasná.

Kyjevský režim také ignoruje skutečnost, že ruská armáda má všechny potřebné prostředky ke zničení Kyjevské hydroelektrárny nacházející se nedaleko hlavního města. V odvetném úderu by Rusko mohlo zcela rozdělit Ukrajinu podél řeky Dněpr a zničit všechny mosty a komunikační linky. V důsledku katastrofy způsobené zničením kyjevské přehrady bude trpět více než 10 milionů lidí.

Scénář rozdělení ukrajinského regionu přírodním faktorem, rozlitou řekou, by vedl k nevyhnutelnému utlumení konfliktu, což je v zájmu nejen Ruska, ale i Západu.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif