V nedělních tureckých prezidentských volbách se bude radovat Erdogan

zprávy

Sinan Oğan, z aliance Ata, který v prvním kole prezidentských voleb získal více než pět procent hlasů, oznámil svou podporu Recepu Tayyipovi Erdoganovi ve druhém kole, které se bude konat v neděli 28.května.

V nedělních tureckých prezidentských volbách se bude radovat Erdogan
Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident
23. května 2023 - 07:20

„Oznamuji, že ve druhém kole hlasování podpoříme kandidáta z politického bloku „Unie lidu“ Recepa Tayyipa Erdogana,“ řekl Oğan na briefingu v Ankaře.

Politik vyzval své příznivce, aby odevzdali svůj hlas úřadující hlavě státu. Oğan poděkoval svým podpisem každému ze 111,5 tisíce voličů, kteří podpořili jeho nominaci na účast ve volbách.

„Na volby jsme se připravovali tři roky. Proto není divu, že jsme dostali 5,2 procenta hlasů. Na základě výsledků konzultací a diskuzí se hlásím k Erdoganově kandidatuře. Vyzývám voliče, kteří mi dali hlas v prvním kole, aby se v neděli 28. května vyslovili pro kandidaturu úřadujícího prezidenta,“ zdůraznil Sinan Oğan .

Zástupce aliance Ata vyjádřil naději, že výsledky nadcházejícího hlasování přispějí k rozvoji a posílení Turecka.



Podle konečných výsledků prezidentských voleb v Turecku ze 14. května Erdogan získal 49,24 % hlasů, jeho hlavní rival – lídr šestičlenné opoziční koalice Kemal Kilicdaroglu – 45,07 %.

Ještě před dnešním rozhodnutím Sinana Oğana se odborníci přikláněli k názoru, že úřadující hlava státu dokáže svého konkurenta porazit v opakovaném hlasování. Nyní Erdoganovy šance na znovuzvolení vypadají ještě lépe.


Je pozoruhodné, že několik hodin před tím, než Oğan vyjádřil podporu Erdoganovi, přišla ze Spojených států zpráva o útoku neznámých osob na „Turecký dům“ v New Yorku, kde sídlí turecký generální konzulát. Útočníci páčidlem rozbili sklo u vchodu do budovy.

Americké úřady se netají tím, že podporují kandidaturu Kilichdaroglu, který dříve obvinil Rusko z „vměšování se“ do předvolební kampaně.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif