V Německu hrozí značné výpadky v zásobování potravinami a jak u nás?

zprávy

Chladírenský a čerstvý potravinářský průmysl v Německu varuje před brzkým zastavením výroby v potravinářském průmyslu s ohledem na vysoké ceny energií a požaduje státní pomoc.

V Německu hrozí značné výpadky v zásobování potravinami a jak u nás?
Ilustrační foto
22. září 2022 - 10:30

„V denních zásobách potravin pro lidi v Německu existují značné výpadky v zásobování. Situace je více než vážná,“ píše se v otevřeném dopise z branže, adresovaném kancléři Olafovi Scholzovi (SPD), spolkovému ministru hospodářství Robertu Habeckovi a spolkovému ministru výživy Cemu Özdemirovi (oba Zelení).

„Německý potravinářský průmysl je druhým největším spotřebitelem plynu,“ upozorňuje Christoph Minhoff, generální ředitel Spolkového svazu potravinářského průmyslu.

Firmy se nyní obávají, že se výrobní linky brzy zastaví a že budou uzavřena chlazená logistická centra pro distribuci potravin. Někteří se dokonce připravují na možnou insolvenci.“ Protože výdělková situace se každým dnem zhoršuje a likviditní situace je čím dál napjatější. „Poslední minuta před dvanáctou."

Důvodem jsou dramaticky zvýšené ceny za dodávky elektřiny a plynu, které zatěžují zejména výrobce mražených potravin a čerstvých produktů.

„Potravinářský průmysl v současnosti zažívá nejhorší krizi od konce druhé světové války," píše se v dopise, který iniciovaly Německý institut pro mražené potraviny (DTI) a Asociace německých chladírenských společností (VDKL). a také pět dalších průmyslových asociací z potravinářského průmyslu.



Podle oborových asociací to však může rychle vést k prázdným regálům v supermarketech a diskontech. „Jednejte hned - jinak budou ledničky a mrazničky pro německé obyvatelstvo brzy prázdné," stojí v dopise.

„Co by na to řekl ministr Habeck, kdyby už nebyla energie ani jídlo a kručelo vám v žaludku? Nemáte hned hlad, není to klasické hladovění, dočasně přestanete jíst, můžete začít znovu jíst později,“ dodává německý web Politikstube.


A jak to vypadá v České republice? Že by zastropování cen energií pomohlo průmyslu, tomu snad nikdo nemůže věřit, každý si bude muset pomoct sám…

(rp,prvnizpravy.cz, politikstube,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif