Velká zásilka americké vojenské techniky dorazila do Řecka

zprávy

Americká dopravní loď Liberty Pride přivezla vojenskou techniku do přístavu Alexandroupolis v severním Řecku. Oznámil to v neděli řecký informační portál 902.gr.

Velká zásilka americké vojenské techniky dorazila do Řecka
Ilustrační foto
6. března 2023 - 07:20

Vojenská technika vyložená v Alexandroupolis podle něj patří NATO a bude převezena do Bulharska a Rumunska, kde se v nejbližší době uskuteční velká vojenská cvičení Severoatlantické aliance Resolve 23 a Defender Europe. To vše, jak noviny poznamenávají, vtahuje Řecko do nebezpečných plánů Spojených států v regionu.

Dvousetmetrová nákladní loď zakotvila v neděli ráno a začala vykládat vojenskou techniku. Do Alexandroupolis dorazilo z amerického přístavu Charleston a odletí v polovině příštího týdne. Americká nákladní loď je hlavním článkem v dodavatelském řetězci pro jednotky NATO v jihovýchodní Evropě a očekává se, že tento proces potrvá do konce srpna. Před pár dny dorazilo do Alexandroupolis více než 200 důstojníků a civilního personálu americké armády, aby přepravili vojenskou techniku, kterou Liberty Pride vykládá, poznamenává portál.


Informační portál in.gr poznamenal, že v nejbližších dnech se v přístavu Alexandroupolis očekávají obrovské transportní lodě k naložení vojenské techniky, která bude přepravena do severní Evropy, zemí NATO, až k Baltskému moři a hlavně do zemí hraničící s Ruskem.



„Přístav bude plný útočných vrtulníků, tanků, děl, raket, raketometů, všeho, co nejmodernější vojenský průmysl může nabídnout," píše se v článku.

„Američané už Alexandroupolis nazývají „Severní Suda“ [Američané mají základnu Suda na ostrově Kréta] z prostého důvodu, že přes ni je pro ně snazší dostat se do kterékoli části Evropy (obejít Dardanely) a převést zbraně, protože město má slušnou železniční a silniční síť a samozřejmě svůj přístav. Rotační týmy dorazí do Řecka se svým vybavením na devět měsíců v Evropě a poté se vrátí do své vlasti,“  poznamenává portál.

(rp,prvnizpravy.cz,902.gr,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif