Větrné turbíny vypouštějí vysoce nebezpečné látky

zprávy

V ovzduší nad Německem je výrazně více vysoce nebezpečného fluoridu sírového (SF6) než jinde. Protože uniká z větrných turbín, kterých nikde není tolik jako v Německu.

Větrné turbíny vypouštějí vysoce nebezpečné látky
Ilustrační foto
23. srpna 2022 - 09:01

Podle Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) je SF6 nejsilnější známý skleníkový plyn na světě. Pro klima je 26 087krát škodlivější než oxid uhličitý. Zatímco zabiják klimatu zmizel z mnoha průmyslových aplikací, výrobci větrných turbín podle vědeckého časopisu Trends der Zukunft trvají na jeho dalším používání.

IPCC uvádí, že trvá 3200 let, než se plyn v atmosféře rozloží a ztratí svůj účinek. Podle dobrovolného závazku smí být fluorid sírový použit pouze tehdy, je-li zaveden do uzavřených systémů a poté recyklován nebo neutralizován. To se zjevně nestává vždy.



O 50 procent více emisí, než je uvedeno

Povinnost evidovat a hlásit všechna množství SF6 je v Německu zřejmě masivně porušována. Podle časopisu vědci z různých úřadů a univerzit uvádějí, že v Evropě je v ovzduší o 50 procent více fluoridu sírového, než naznačují aktuální údaje o emisích. Příčina: Je emitováno více, než je uvedeno. Hlavním znečišťovatelem ovzduší je Německo.

SF6 používají výrobci větrných turbín k prostorově úsporné izolaci rozváděčů. K tomuto účelu nyní existují elektronky, které se však používají jen zřídka. Neexistují žádné kontroly, kolik skleníkových plynů unikne z větrných turbín do atmosféry. Větrné elektrárny by měly přispívat k výrobě klimaticky neutrální energie. EU nechce zakázat skleníkový plyn do roku 2030.

SF6 je také velmi nebezpečný pro člověka, protože brání vydechování oxidu uhličitého. Každému, kdo vdechne fluorid sírový, hrozí zástava dechu nebo narkóza oxidem uhličitým.

(rp,prvnizpravy.cz,jungefreiheit,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif