Výbušná situace v Evropě

zprávy

Sankce vůči Rusku brání Gazpromu provozovat Nord Stream 1, který jako jediný přivádí ruský plyn do Německa po nuceném uzavření jeho sesterského plynovodu Nord Stream 2.

Výbušná situace v Evropě
Ilustrační foto
15. září 2022 - 07:20

Kreml hlásí, že „sankce uvalené EU, Spojeným královstvím, USA a Kanadou narušil systém technické údržby komponentů turbíny, které zajišťovaly čerpání plynu.“

Strategie USA-EU je jasná: Zabránit Evropě, aby dostávala ruský plyn za nízké ceny kvůli dlouhodobým dohodám, které byly dříve uzavřeny s Ruskem, a přinutit evropské spotřebitele, aby ho kupovali na spotovém trhu za extrémně vyšší ceny stanovené podle spekulativních a politických mechanismů amsterdamské burzy, která je nyní součástí velké americké holdingové společnosti.

Jediným plynovodem, který pravidelně přepravuje ruský plyn do Evropy, je  TurkStream přes Černé moře a Balkán. Maďarsko, které se staví proti sankcím EU (přestože je součástí EU a NATO), podepsalo s Gazpromem dlouhodobou dohodu o odběru 80 procent plynu, který potřebuje z Ruska prostřednictvím tohoto plynovodu.


Na Balkáně však roste napětí, zejména vůči Srbsku, kterým TurkStream prochází, způsobené dlouhými rukama NATO, které by mohlo vést k zablokování i tohoto posledního ropovodu z Ruska.

Tato situace je součástí stále výbušnějšího politicko-vojenského scénáře. Nová britská premiérka Liz Trussová se prohlašuje za „připravenou použít jaderné zbraně“.



Další nebezpečí představuje skutečnost, že ukrajinské síly – vyzbrojené, vycvičené a de facto pod velením NATO – střílí ze zbraní, které jim dodává NATO a EU na jadernou elektrárnu Záporoží, která je v současnosti pod kontrolou Ruska, a vystavují tak Itálii a Evropu velmi vážnému riziku nového Černobylu.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii varuje: „S jadernou elektrárnou Záporoží si zahráváme s ohněm a může se stát něco velmi, velmi katastrofického“ .

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,mapa:southfront,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 78%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif