Vyrovnání se s tragédií na olympijských hrách po 51 letech

zprávy

Německo v pátek jmenovalo mezinárodní panel expertů, aby přezkoumal útok palestinských militantů na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972, který zabil 11 izraelských sportovců.

Vyrovnání se s tragédií na olympijských hrách po 51 letech
Ilustrační foto
23. dubna 2023 - 07:20

Skupina osmi historiků, složená převážně z akademiků z Izraele a Německa, jakož i odborníků ze Spojených států a Spojeného království, byla pověřena vytvořením „komplexního vědeckého popisu a hodnocení událostí.“ Cílem je vyhodnotit a omluvit se za selhání německých úřadů při zabránění krvavého útoku. Tento krok je posledním v dohodě s rodinami obětí, která byla uzavřena loni v září u příležitosti 50. výročí útoku.

Skupina palestinských militantů nazvaná Černé září v roce 1972 vpadla do olympijské vesnice pro sportovce v Mnichově a zabila dva izraelské sportovce a devět dalších unesla. Únosci usilovali o propuštění více než 200 Palestinců zadržovaných Izraelem a dvou vězněných německých levicových extremistů. Německé úřady se snažily rukojmí zachránit, ale jejich snaha skončila krvavou přestřelkou, která vedla ke smrti všech 11 izraelských sportovců.

Rodiny obětí dlouho obviňovaly německé úřady z toho, že nedostatečně chránily izraelskou delegaci během her, a to navzdory zjevným varováním o potenciálních nebezpečích. Rovněž obvinili německé představitele ze zmařených pokusů o záchranu, z desítky let trvajícího odmítání přístupu ke všem relevantním souborům z té doby a z neschopnosti Německa převzít odpovědnost za svá selhání při zvládání tragédie.

Německo nabídlo svou první oficiální omluvu teprve loni v září, při 50. výročí útoku, na základě dohody zprostředkované prezidenty Izraele a Německa. Součástí této dohody byla také dohoda na poslední chvíli, aby Německo zaplatilo 28 milionů eur jako odškodné rodinám obětí, a závazek zřídit historickou komisi. Nyní se tento slib plní a vzniká komise, která bude zkoumat nejen samotný útok, ale i období před ním a po něm a následné zacházení s rodinami obětí.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se již omluvil za četná selhání země před, během a po útoku, když se připojil ke svému izraelskému protějšku a příbuzným zabitých sportovců na ceremonii u příležitosti 50. výročí útoku. Vytvoření historické komise je dalším krokem k vyrovnání se s tímto teroristickým útokem, který provázelo rozsáhlé a šokující selhání státu. Krok Německa směrem k rodinám obětí byl vítán předsedou Ústřední rady Židů v Německu Josefem Schusterem.

Ministerstvo vnitra ve svém prohlášení uvedlo, že všechna zjištění komise budou pro veřejnost „transparentně zdokumentována“. První zasedání panelu je plánováno na podzim, přibližně v době 51. výročí útoku.



Zřízení historické komise je důležitým krokem směrem k vyrovnání se s tragickou událostí a poskytnutí spravedlnosti rodinám obětí. Je to také důležitý krok směrem k vyrovnání se s minulostí a k zajištění, aby se podobné tragédie již nikdy neopakovaly.

„Nikdy nebudeme schopni napravit nezměrné utrpení rodin obětí olympijského útoku v Mnichově v roce 1972. Útok zanechal hluboké rány. Je ostudné, že  otázky zůstaly nezodpovězeny příliš dlouho. objasňování příliš dlouho, Zpracování, transparentnost a převzetí odpovědnosti. My, jako současná federální vláda, jsme si toho velmi dobře vědomi, a proto jsme jednali zejména proto, abychom podpořili rodiny obětí a konečně komplexně řešili, co se stalo. mít komisi složenou z osmi vynikajících a mezinárodně uznávaných badatelů. Komise také zásadně prozkoumá příběh před a po atentátu. Je pro mě obzvláště důležité, že jednání s příbuznými po atentátu a otázky kultury vzpomínání jsou také komplexně zkoumány. Protože chceme a musíme se z toho poučit. Musíme s větší empatií a větší podporou oslovit lidi, jejichž životy byly útoky dramaticky změněny," řekla spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová.

(rp,ze,prvnizpravy.cz,bmi.bund,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 78%
transparent.gif transparent.gif
Ne 11%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif