Wagnerův festival: Slovo „Führer“ by mělo zmizet

zprávy

V zákulisí festivalu v Bayreuthu se rozhořel spor o slovo „Führer“. Pravnučka hudebního skladatele Richarda Wagnera Katharina Wagner požaduje, aby byl termín "Führer" při představení opery "Lohengrin" nahrazen slovem "Schützer".

Wagnerův festival: Slovo „Führer“ by mělo zmizet
Z opery
9. září 2022 - 04:20

Nahrazení „vůdců“ „ochránci“ je „běžnou náhradou,“ zdůraznila. Slovo „Schützer“ používalo již mnoho operních domů. „My v Bayreuthu bychom měli být obzvláště citliví, protože máme také historickou odpovědnost. Wagner měl na mysli éru národního socialismu. Adolf Hitler byl tehdy stálým hostem festivalu ve franckém městě kultury.



Konzervativní dirigent striktně odmítá výměnu termínů

Dirigent Wagnerovy opery a dlouholetý hudební ředitel festivalu Christian Thielemann tento požadavek důsledně rozporoval. „Promiňte, ale kam kráčíme? Pak můžete změnit mnohem více současně. To říká partitura Richarda Wagnera.“ Ve skladatelových dílech je mnoho pasáží, které by mohly být změněny s ohledem na dnešní mravní měřítka, kritizoval. „Za německou zemi německý meč“ nazval další pasáž z opery „Lohengrin“. Zároveň varoval před přepisováním děl hudební historie politicky korektním způsobem. Změna hudebních skladeb pro něj zjevně zachází příliš daleko.

Thielemann se nedávno světu označil za konzervativního, ale zdůraznil, že „při posledních volbách nevolil CDU“. Unie už pro něj „není konzervativní stranou“. Navíc má jako mnoho lidí pocit, že v Německu spousta věcí nefunguje. Nedostávají už žádné řemeslníky, všude je nedostatek personálu. Zbývající špičkoví umělci to zároveň mají stále těžší.“

Hle, vévoda Brabantský, ať je vaším ustanoveným vůdcem“ je původní text romantické opery „Lohengrin“, která měla premiéru v roce 1850 a kterou chce nyní Wagnerův potomek změnit. Od roku 1876 je Bayreuthský festival považován za svatyni Wagnerových děl, kterého se každoročně účastní významné politické osobnosti.

(rp,prvnizpravy.cz,jungefreiheit,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif