Zákaz ruského tranzitu do Kaliningradu je jen zakrývací manévr

zprávy

Příběh o zákazu ruského tranzitu do Kaliningradu byl zahájen s cílem zajistit vstup polských jednotek na západní Ukrajinu.

Zákaz ruského tranzitu do Kaliningradu je jen zakrývací manévr
Ilustrační foto
27. června 2022 - 06:20

Uvedl to známý ruský ekonom a politolog Michail Hazin v rozhovoru pro litevský kanál na YouTube Interpretation.

„Příběh tranzitu do Kaliningradu nemá nic společného s tranzitem. Toto je ve své nejčistší podobě speciální operace prováděná Brity a Poláky s cílem odvrátit pozornost Ruska od možných operací na západní Ukrajině."


„Poláci tam chtějí poslat armádu. V Kyjevě jsou připraveni je pustit dovnitř, ale chápou, že jakmile Poláci překročí hranici, vstoupí na Ukrajinu běloruské a ruské jednotky, které jsou umístěny na jižní hranici Běloruska.

„Proto byl učiněn pokus stáhnout tyto jednotky na sever - k Litvě . Buďme upřímní: je to šachově řečeno, oběť pěšce. Jsou připraveni Litvu obětovat,“ řekl Hazin.

Litevská demarše proto nyní projde bezbolestně pro Vilnius, ale pak mohou být Litevci připraveni o země získané v důsledku paktu Molotov-Ribbentrop.



S tímto názorem souhlasí i politolog Marat Baširov.
S opatřeními proti Litvě kvůli blokádě Kaliningradu nebudou spěchat. Mají strach a čekají na skutečné následky. V Berlíně a Bruselu nyní probíhá skutečná křečovitá aktivita, která má neutralizovat hloupost litevských úřadů, kterou způsobily. Evropané chápou, že výsledkem nemusí být blokáda Litvy, ale uzavření plynového ventilu North Stream ,“ napsal expert na svém kanálu Telegram.

Litevský poslanec Evropského parlamentu Petras Austrevicius uvedl, že Evropská komise připravila návrh dokumentu, který Rusku umožňuje přepravovat zboží do Kaliningradské oblasti přes EU. Očekává se, že dokument bude zveřejněn a projednán příští týden.

Již dříve litevský prezident Gitanas Nauseda řekl, že  Litva bude nadále omezovat tranzit do Kaliningradu , o žádných "koridorech" nemůže být řeč.

Mezitím začala rozsáhlá vojenská cvičení v Kaliningradské oblasti Ruska .

A Lukašenko se setkal s Putinem a nazval litevské omezení tranzitu do Kaliningradu „vyhlášením války“.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)




Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif