Západ na pokraji kolapsu?

zprávy

Zdá se, že scénář ke kultovnímu filmu  Mad Max se blíží k realizaci na Západě. Benzín, elektřina, plyn, voda, potraviny, lékařské kapacity, policejní síly,  stejně jako hasiči, docházejí a vytvářejí oblasti mnoha konfliktů v rozvinutých zemích.

Západ na pokraji kolapsu?
Ilustrační foto
10. srpna 2022 - 07:20

Globální ekonomika letos podle odhadů Mezinárodního měnového fondu poroste ještě méně, než se čekalo. Hromadění krizí (Covid-19, hrozby nových virů, konflikt na Ukrajině, napětí v Asii mezi Čínou a Aukusem, inflace), špatné řízení zemí současnými elitami, zavádění různých ideologií na cestě k vedení života k omezení každodenního života, představují paralyzující síly, které narážejí na realitu, aby čelily těmto mnohonásobným krizím.

„Temné a nejisté“. Právě těmito slovy  pojmenoval Mezinárodní měnový fond (MMF) svou novou zprávu. A pesimisticky zní nejen název. MMF střízlivě prohlašuje, že světovou ekonomiku, již oslabenou pandemií Covid-19, ovlivňuje několik krizí. Zpráva MMF, která byla zveřejněna těsně před dalším zpřísněním ekonomických a diplomatických vztahů mezi Pekingem a Washingtonem, již oznámila, že v Číně nová omezení a zhoršení realitní krize vedly k revizi směrem dolů. 1,1 procentního bodu růstu, s velkými globálními přesahy. Čínské zpomalení má globální důsledky: blokády přidané k narušení globálního dodavatelského řetězce a nižší domácí výdaje snižují poptávku po zboží a službách ze strany čínských obchodních partnerů. S novým napětím by se tyto poruchy měly zvýšit. V Evropě výrazné snížení ratingu odráží důsledky konfliktu na Ukrajině a zpřísňování měnové politiky. Globální inflace byla revidována na vyšší úroveň kvůli cenám potravin a energií a také pokračující nerovnováze nabídky a poptávky.



Bumerangový efekt sankcí proti Rusku na EU. „Konflikt na Ukrajině by mohl vést k náhlému zastavení evropských dovozů plynu z Ruska. Snížit inflaci by mohlo být obtížnější, než se očekávalo. Přísnější globální finanční podmínky by mohly vyvolat pákový efekt a způsobit potíže na rozvíjejících se trzích a v rozvojových ekonomikách. Další propuknutí a odstávky kvůli oživení Covid-19, stejně jako další eskalace krize v sektoru nemovitostí, by mohly dále utlumit čínský růst a geopolitická fragmentace by mohla brzdit globální obchod a spolupráci,“ uvádí se ve zprávě MMF. Rostoucí ceny nadále snižují životní úroveň po celém světě. MMF varuje, že „cílená fiskální podpora může pomoci zmírnit dopad na ty nejzranitelnější, ale vzhledem k napjatým vládním rozpočtům díky pandemiím a potřebě dezinflační globální makroekonomické politiky bude nutné tyto politiky kompenzovat vyššími daněmi nebo nižšími veřejnými výdaji,“ dodává zpráva.

Další pokles kvality života obyvatelstva a podněcování všeobecné nespokojenosti. Zpráva MMF se zmiňuje o globálním oteplování, které se přidává k různým pohromám: „Zmírňování změny klimatu nadále vyžaduje naléhavou mnohostrannou akci k omezení emisí a zvýšení investic do urychlení zeleného přechodu“, ale s napjatými vládními rozpočty by to muselo být kompenzováno vyššími daněmi nebo nižšími veřejnými výdaji, což přispívá k dalšímu poklesu kvality života obyvatel a podněcuje obecnou nespokojenost.

Výpadky proudu. „Zima bude pravděpodobně krutá, protože v zimních měsících existuje velké riziko dlouhých výpadků proudu.“

Plnost strategických zásobníků plynu není zárukou klidného strávení zimy.  Mad Max  se odehrává v násilné společnosti, kde kriminalita stoupá a strategické nedostatky (plyn, elektřina, jídlo, voda) způsobují chaos.

Máme očekávat silné sociální napětí spouštějící kolaps Západu?

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?