Záporoží pod Ukrajinou? Pak budou pokračovat testy s bombami

zprávy

Zelenskij požaduje výkonnější systémy protivzdušné obrany ze Západu. Agentuře AFP to řekl Dimitar Dilkoff. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu v rozhovoru pro L'Express vyzval západní země, aby Ukrajině dodaly výkonnější systémy protivzdušné obrany.

Záporoží pod Ukrajinou? Pak budou pokračovat testy s bombami
Záporožská elektrárna
26. srpna 2022 - 06:20

Zelenskij: „Ukrajina potřebuje výkonný systém protivzdušné obrany a naši partneři nám s tím mohou pomoci. Obracím se na vás, protože jsem si jistý, že pomoc se systémy protivzdušné obrany je mnohem levnější než dávat peníze na pokrytí obchodního deficitu. Ukrajina by po nasazení systémů protivzdušné obrany s delším dosahem byla schopna lépe  chránit svá jaderná, strategická a logistická centra. To by také mohlo vytvořit bezpečné podmínky pro návrat mnoha Ukrajinců.“

Mezitím je jasné, kdo už týdny ostřeluje „jaderné centrum“ v Záporoží, které dobyli Rusové. Mimo jiné byla použita britská munice. V minulých dnech bylo poškozeno vedení vysokého napětí rozvodny Kachovskaja, takže musel být snížen výkon dvou bloků elektrárny.

[BANNER

Vladimir Rogov, člen ústřední rady Záporožské oblasti, řekl RIA Novosti, že Zelenského ultimátum na stažení Ruska ze Záporoží nikdo neuplatní, protože by to bylo sebevražedné rozhodnutí. Pokud by byla jaderná elektrárna pod kontrolou Ukrajiny, pokračovaly by tam jen experimenty se špinavými bombami.

Mezitím hrozí, že situace kolem Záporožské jaderné elektrárny povede k jaderné katastrofě. Norsko a Spojené království se nicméně dohodly, že Ukrajině bezplatně dodají drony Black Hornet v hodnotě přes 9 milionů eur.


(rp,prvnizpravy.cz,journalist,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?