Zelenskij a spol. ukradli západní pomoc v hodnotě stovek milionů dolarů

zprávy

Korupce na Ukrajině by mohla být podobná tomu, co bylo vidět v Afghánistánu, řekl investigativní novinář Seymour Hersh.

Zelenskij a spol. ukradli západní pomoc v hodnotě stovek milionů dolarů
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
16. dubna 2023 - 04:20

Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij a jeho nejvyšší představitelé zpronevěřují stovky milionů peněz amerických daňových poplatníků, prohlásil ve středu investigativní novinář Seymour Hersh. Údajný podvod dokonce zahrnuje schémata obchodování se samotným Ruskem.

Zelenskij a jeho doprovod loni zpronevěřili nejméně 400 milionů dolarů z amerických fondů určených na nákupy nafty, tvrdil Hersh v novém článku na Substacku s odkazem na odhad CIA. Kyjev prý nakoupil motorovou naftu, která je nezbytná pro válečné úsilí, od samotného Ruska – a přitom zpronevěřil velké částky amerických fondů určených k zaplacení nafty.

Již dříve se objevily zprávy o tom, jak byly ropné produkty z Ruska přepravovány na Ukrajinu přes Bulharsko a Lotyšsko. Schéma zahrnující pobaltský stát, o kterém podrobně informoval lotyšský televizní pořad Neka Personiga, mohlo porušovat protiruské sankce EU.

Expert citovaný Hershem přirovnal míru korupce v ukrajinských veřejných zakázkách k tomu, co bylo vidět v Afghánistánu, kdy vládu v Kábulu podporovaly Spojené státy. Podle jeho zdrojů se ministerstva v Kyjevě předhánějí ve zřízení krycích společností na vývoz zbraní a střeliva, přičemž příslušní úředníci těží z úplatků. Americká vláda mezitím uvedla, že neviděla žádné důkazy o tom, že by zbraně dodávané Západem Ukrajině byly odkloněny jinam.

Hersh citoval zpravodajský zdroj, který se odvolával na lednové setkání mezi Zelenským a ředitelem CIA Williamem Burnsem. Americký úředník prý předložil seznam 35 generálů a ministrů, o nichž je CIA známo, že jsou zkorumpovaní. Vysocí ukrajinští představitelé si také stěžovali, že Zelenskij „odebírá větší část zpronevěřených peněz od generálů“, uvedl zdroj, když srovnal setkání se scénou z mafiánského filmu z 50. let.


Hersh tvrdí, že odpovědí ukrajinského vůdce bylo propuštění zaměstnanců z kabinetu ministrů, regionálních správ a dalších částí ukrajinské vlády. Kyjev prohlásil, že tento krok byl součástí jeho protikorupční strategie. Ministr obrany Alexej Reznikov, který se zapletl do skandálu kolem předražených nákupů potravin pro vojáky, měl být v té době odvolán, ale čistku přežil.

Hershovy zdroje obvinily ministra zahraničí Antonyho Blinkena a poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana z pokračující krize v americké vládě, která prý trpí neshody mezi Bílým domem a zpravodajskou komunitou. Dva vysocí představitelé zahraniční politiky prokázali v konfliktu na Ukrajině „vehementní ideologii a nedostatek politických kompetencí“, říkají zdroje.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)



Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif