Zelenskij označil důvody odmítnutí jednání s Ruskem

zprávy

Za odmítnutí Kyjeva vyjednávat může nadcházející tribunál nad zajatými vojáky ukrajinské armády v Doněcké lidové republice. V pondělí 22. srpna to oznámil prezident Ukrajiny Vladimir Zelenskij.

Zelenskij označil důvody odmítnutí jednání s Ruskem
Vladimir Zelenskij, ukrajinský prezident
22. srpna 2022 - 09:01

„Pokud se naši lidé dostanou do této fáze v rozporu se všemi dohodami, všemi mezinárodními pravidly, pokud dojde ke zneužívání... Toto bude hranice, za kterou nejsou žádná jednání možná," vysvětlil ve svém telegramovém kanálu.

Podle ukrajinského vůdce bude reakce Kyjeva na proces s příslušníky ukrajinských ozbrojených sil „jednoznačná“.


Hovoříme o nadcházejícím projednávání trestního řízení proti ozbrojencům zajatým v Mariupolu, včetně hutnického závodu Azovstal. Dne 20. července ministryně zahraničí DLR Natalja Nikonorová uvedla, že DLR aktivně spolupracuje s Luhanskou lidovou republikou na dohodě, která by schválila chartu mezinárodního tribunálu nad ukrajinskou armádou a žoldáky.



Vladimir Zelenskij 18. srpna také řekl, že jednání s Moskvou bude možné až poté, co ruské jednotky opustí území, která okupují. Hlava státu svůj postoj vyjádřila v rozhovoru s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem ve Lvově.

Mezitím Erdogan 6. srpna navrhl, aby se Putin setkal se Zelenským, a poznamenal, že Ankara je připravena stát se platformou pro jednání. Turecký prezident vyjádřil přesvědčení, že konflikt na Ukrajině lze ukončit pouze prostřednictvím diplomacie. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov 8. srpna uvedl, že v současné době neexistují žádné předpoklady pro schůzku ruského prezidenta Vladimira Putina a Zelenského.


(rp,prvnizpravy.cz.eadaily,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif