Zelenskij: Potřebujeme, dejte, potřebujeme...

zprávy

Nedávno jsme na stránkách Prvnizpravy.cz přinesli zprávu o tom, že „Kyjevský režim zahlcuje černé trhy zbraněmi NATO".

Zelenskij: Potřebujeme, dejte, potřebujeme...
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
5. března 2023 - 04:20

Jak je ale vidět i přes výhrady amerických představitelů, kteří  tvrdí, že jakmile zbraně opustí Polsko, nejsou schopni provést audit zbraní směřujících na Ukrajinu, ale skutečný problém je, jestli to vůbec chtějí vědět.

Přes to nebo právě proto Vladimir Zelenskij  žádá stále nové zbraně a munici, naposledy při tiskovce s  lotyšským prezidentem.


Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij v pátek prohlásil, že ukrajinské ozbrojené síly trpí nedostatkem dělostřelectva, munice, bojových letadel a tanků.



Zelenskij na společné tiskové konferenci se svým lotyšským protějškem Egilsem Levitsem ve Lvově prohlásil, že kvůli nedostatku zbraní a munice musí Západ urychlit dodávky zbraní na Ukrajinu.

Dělostřelectvo je to hlavní, co potřebujeme. Jak systémy, tak munice, granáty ve velkém množství," řekl Zelenskij.

Tvrdil, že Ukrajina potřebuje dělostřelectvo, které nebude útočit na ruské území, ale aby znovu dobylo regiony, které Kyjev stále považuje za svůj majetek. Zelenskij navíc oznámil deficit bojových letounů.

„Potřebujeme letadla. Žádné rozhovory ani sliby, jen školení našich lidí a předání letadel," řekl.

Nedostatek tanků v ukrajinských ozbrojených silách přiznal ukrajinský prezident.


„Myslím, že určitě získáme tankovou armádu," řekl. „Naše ozbrojené síly se již cvičí, to se brzy stane. Ale je tu určitý deficit."

Na dotaz reportéra, jak by se daly urychlit dodávky zbraní do Kyjeva, Zelenskij vysvětlil, že je nutné o deficitech mluvit „veřejně“.

„A země, které nám pomáhají, mohou veřejně podporovat dodávky různých typů zbraní. Už neexistují žádná tajemství o tom, jaké zbraně máme," řekl.


Reportérka, která tuto otázku položila, uvedla, že mluvila s ukrajinskými vojáky v Arťomovsku (Bachmut). Vojáci jí podle reportéra řekli o nedostatku zbraní, munice, stíhaček a vrtulníků.

(rp,prvnizpravy.cz,schallundrauch,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 77%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif