Země NATO jsou připraveny hovořit s Putinem, stačí signály z Moskvy

zprávy

Řím podpoří jakoukoli iniciativu k dosažení míru na Ukrajině, všechny země Severoatlantické aliance jsou připraveny o této otázce hovořit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem s určitými signály z Moskvy.

Země NATO jsou připraveny hovořit s Putinem, stačí signály z Moskvy
Antonio Tajani, italský ministr zahraničí
4. prosince 2022 - 07:20

Uvedl to italský ministr zahraničí Antonio Tajani v rozhovoru zveřejněném 2.prosince pro list La Repubblica.

Itálie má mimořádný zájem a bude podporovat jakoukoli politickou a diplomatickou iniciativu k dosažení spravedlivého míru na Ukrajině. Celá Severoatlantická aliance, všechny země jsou připraveny s Putinem hovořit, pokud se z jeho strany projeví konkrétní záměry. Věřím, že nastal čas pracovat na míru na Ukrajině,“  řekl Tajani, když komentoval jednání mezi americkými a francouzským prezidentem Joe Bidenem a Emmanuelem Macronem .



Den předtím, 1. prosince, Biden na tiskové konferenci po jednání s Macronem řekl, že je připraven diskutovat s Putinem o možnosti ukončení nepřátelských akcí na Ukrajině, ale takové kontakty v blízké budoucnosti neplánuje, protože věří, že Moskva musí nejprve učinit určitá vhodná rozhodnutí. Francouzský prezident zase poznamenal, že „je nutné pokračovat v dialogu“ s Ruskem o urovnání na Ukrajině.

Tajani také vyjádřil názor, že podmínkou pro jednání s Ruskou federací je zastavení úderů na ukrajinském území. Podle italského ministra zatím Ukrajina od Itálie žádné nové zbraně nedostala.

„Dodáme materiály, které pomohou obnovit elektrickou infrastrukturu, naše služba civilní ochrany je připravena poskytnout pomoc v chladných podmínkách,  " dodal Tajani.

(rp,prvnizpravy.cz,lareppublica,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif